Morska sol, voda i sunce nisu baš idealna kombinacija za očuvanje savršeno izmanikiranih noktiju i besprijekornog laka. Nekoliko malih trikova situaciju će učiniti lakšom i produžiti vijek trajanja ljetnoj manikuri

savrsena manikura1. Temeljito čišćenje noktiju

To je prvi uvjet kako se lak za nokte ne bi oljuštio već nakon dva dana. Potreban pribor: sredstvo za omekšavanje noktiju i pribor za poliranje koji služi za poliranje površine nokta i izjednačavanje brazdi, te za cakljenje površine nokta. Treba nam i skidač laka kojim ćemo proći preko nokta čak i ako nemamo stari lak, kako bismo odstranili tragove masnoće koji sprječavaju dobru prijemčivost laka. 

2. Jako tekući lak za nokte

Sigurni test kojim ćemo provjeriti fluidnost laka za nokte: izvadimo četkicu iz bočice, pa ako se zajedno s njome provlače „niti" laka za nokte, to znači da je previše gust i da ga treba baciti. Najsigurniji način je: koristiti novi lak. Jer ako dodajemo skidač u stari lak, to ne služi ničemu; a što se tiče razrjeđivača, možda prolazi jednom, ali ne i više puta.

3. Pravila lakiranja

Treba početi sa stavljanjem zaštitnog sloja koji služi za njegu noktiju, to je sloj na koji se lak hvata, čime se izbjegava da lak ostavlja boju na samom noktu i nakon odstranjivanja. Nakon zaštitnog sloja, stavljamo lak u boji, tako da iscijedimo četkicu pritiskujući je uz grlo bočice, i to samo s jedne strane dlačica. Tu stranu koristimo za lakiranje nokta. Obavezno stavljamo dva sloja. Prvi sloj mora biti jako tanak kako bi se brzo osušio.

Završavamo top-coatom i kroz najmanje pola sata zaustavljamo sve aktivnosti. Tek kada se uvjerimo da je lak potpuno suh, prođemo noktima kroz hladnu tekuću vodu, čime se ubrzava učvršćivanje laka.

4. Mali popravci

lakiranje noktijuStavljajući top-coat jednom ili dva puta na tjedan, produljujemo vijek kako naše manikure, tako i naše pedikure. Jasno je da ćemo dodavati sloj laka onda kada je istrošenost na kraju nokta zaista vidljiva. Međutim, ako se lak počne ljuštiti, zaboravimo krpanje - kompletno moramo skinuti lak s nokta i početi sve ispočetka. Ne smijemo zaboraviti da su gubljenje sjaja kao i istrošenost vidljiviji na laku tamnih boja ili jako živih, nego na laku pastelnih boja ili na prozirnom laku.

5. Bonus trikovi

Izbjegavajte lakove s takozvanim brzim sušenjem, praktični su, ali su i manje izdržljivi. To brzo sušenje ostavlja mnogo manje vremena za optimalni učinak stvaranja filma pigmenta, postizanja sjaja i prijemljivosti proizvoda kako bi poslužio kao dobra zaštita. 

Kako bismo dobro sačuvali jako tekući lak, potrebno ga je staviti u vrata hladnjaka, pored jaja, u zaklon od svjetla i topline, koji su njegovi najljući neprijatelji. Najbolje rješenje za besprijekorne nokte, posebno ljeti, je UV-gel. No i on ima svoj nedostatak - nokat je znatno tanji i lomljiviji nakon njegova skidanja. Gel, dakle, koristite samo ljeti, a tijekom ostatka godine pustite da se nokti odmore.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.