Sve brojnije i brojnije su djevojke koje, iako tek izašle iz adolescencije, već muči starenje pa pribjegavaju raznim anti-age kozmetičkim proizvodima. Fenomen posebno zahvaća SAD, Zapadnu Europu te Kinu i Japan. Stručnjaci savjetuju - mladu kožu ne bombardirajte intenzivnim kremama protiv bora i ne osjećajte se staricama prije vremena!

zena, maska za liceNjegu prilagodite dobi!

Moderne mlade žene, u dobi do 30 godina, mnoge se (pokazuje istraživanje francuske kozmetičke tvrtke Novexpert), opsesivno boje starenja. „Konzumentice anti-age tretmana (kozmetike, medicine i kirurgije) sve više i više su mlade osobe.", potvrđuje Cyrille Telinge, osnivač Novexperta, francuske tvrtke koja je provela istraživanje o prosječnoj dobi korisnica anti-age tretmana.

„Još prije deset godina (prije uzleta Botoxa), o borama su se žene počele brinuti tek u 40-oj, dok su danas neke ženske osobe njima obuzete već s 25 godina. Uostalom, danas više niti jedna kozmetička tvrtka ne lansira paletu anti-age kozmetike bez proizvoda za 'prve bore'. Međutim, većinu tih djevojaka to ne zanima. Jer, ono što žele je - najbolje od najboljeg, i sigurne su da će to naći u još koncentriranijim i jačim proizvodima, a koji, naprotiv, nisu uvijek prilagođeni njihovoj dobi...", zaključuje Cyrille Telinge. 

Psiholozi ističu kako je stanje alarmantno jer se mlade djevojke i žene u dobi do 30 godina počinju ponašati i razmišljati poput sredovječnih žena. U srednjim 20-ima već imaju razvijenu strategiju borbe protiv bora, poput profesionalaca poznaju tržište anti-age krema, tretmana, njege i medicine te razvijaju opsesivni strah od starosti i tjelesnih promjena. 

Kao i u svakom pretjerivanju, uzroci mogu biti razni: ili neko osobno iskustvo, ili pomanjkanje povjerenja u sebe, loše iskustvo s nekim muškarcem, odnos prema smrti... Svakako, sigurno je da se u ovim slučajevima radi o izuzetnoj osjetljivosti na diktate okoline i medija. 

mlada zenaDiktati modernog vremena

„Danas, ženama više nije dovoljno da su lijepe.", naglašava Cyrille Telinge i dodaje: „Trebaju biti i vječno mlade i netaknute vremenom. U modernom dobu sve se mijenja vrtoglavom brzinom, znanje se, od danas do sutra, može pokazati kao bezvrijedno, a dob, kao bogatstvo znanja, nema više nikakvu vrijednost. I sâmo vrijeme je izgubilo svoje značenje. Zapravo je taj trend diktata mladosti vrlo dubok. Prva smo generacija koja uči od svoje djece kako se nositi s modernim životom (Internet, nove tehnologije...). Sve do sada roditelji su bili ti koji su držali konce u svojim rukama. Pa dakle zebnja tih mladih djevojaka nije bezrazložna. A postoji i biološki pritisak. Jer s razvojem molekularne biologije, danas znamo da markeri za dob pokazuju kako starenje počinje između 20-e i 25-e godine. A jedna studija pokazuje da je srednja dob pojave prvih bora na tzv. kavkaskoj koži upravo dob od 25 godina..."

Ne uništavajte prirodnu ravnotežu kože!

No to ne znači da će ulaganje u skupe kozmetičke preparate smiriti duboku tjeskobu mladih žena opsjednutih vlastitim odrazom u ogledalu. „Važno je mladim djevojkama ponavljati i naglašavati: nemojte se smatrati staricama prije vremena, vaša će koža korištenjem intenzivnih krema protiv bora postati lijena. Jer s 30 godina, prirodni kapacitet obnavljanja kože još je vrlo dobar. A korištenje vrlo aktivnih proizvoda ili njihovo prekomjerno konzumiranje dovodi do uništavanja prirodne ravnoteže. Najbolje je koristiti kozmetičke proizvode primjerene dobi i ne ih pretjerano upotrebljavati: svakako ne više od jednom dnevno, a još bolje svaki drugi dan...", zaključuje Telinge.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.