Prekrasna je, zlatno-žute boje, često nepravilnog oblika i grbava, a naći ćemo je u našim vrtovima – dunja. Dunja potječe iz jugozapadne Azije gdje je nešto mekanija i sočnija. Njezino drvo naraste i do 7 metara. Ugodnog je mirisa, a sirovo meso je tvrdo i trpko-kiselog okusa. Plodovi se ubiru od sredine rujna do kraja listopada
Kako je sada njezina sezona, svakako je uvedite u svoju kuhinju i eksperimentirajte (ako to već ne činite). Hvaljena je kao desert (pečena i izdubljena te napunjena medom i orasima, u kompotima, slatko od dunje) ili u slanim kombinacijama s mesom.
Dunja se koristi u kozmetičkoj industriji (za losione i kreme), medicini (za rane nastale od dugog ležanja, opeklina, obloge za oči, kod proljeva, protiv kašlja, anemije).
S obzirom da sadrži vrijedne sastojke: pektine, šećere, masna ulja, jabučnu kiselinu i mnoge druge, plod dunje koristi se za njegu masne i zrele kože, te sklone borama. Sirova pak dunja snažno skuplja otvorene pore stoga je koristite u pilinzima. Evo nekoliko primjera:
1. Naribajte dunju (čim sitnije), dobro iscijedite sok te dodajte par žlica smeđeg šećera* i 1 žlicu bademovog ulja. Dobro umiješajte, te utrljajte na kožu lica. Isperite. (*umjesto šećera probajte bademovo brašno koje odlično zatvara pore).
2. U 1 jušnu žlicu zobenih pahuljica dodajte naribanu dunju, ostavite da se spoji s njezinim sokom. Dobro umiješajte i nanesite na lice. Ostavite 10-ak minuta, pa isperite.
Nakon toga poželjno je nanijeti, za zrelu kožu, kombinaciju (20 ml u omjeru 1:1) ulja jojobe (balansira suhu ili previše masnu kožu) i pšeničnih klica (regenerira stanice kože, omekšava je i čini gipkom), te ukupno 3 kapi eteričnog ulja bušina i 4 kapi sjemena mrkve. Za masnu kožu koristite ulje lješnjaka i jojobe s eteričnim uljem palmarose, 3 kapi i lavande širokolisne, 5 kapi.
Nakon ovakvog tretmana koža lica bit će opuštena i glatka.
Ako koži treba dodatna njega, ulje sjemenki lana možete uvrstiti u svoju prehranu kako bi kožu njegovali iznutra (u kravljem siru, jogurtu, kao dodatak salati).
Simbolika dunje je prekrasna: donosi ljubav, sreću, plodnost i neprolaznost. Možda je ovo i jedna prilika da razmislimo o svom životu: jesmo li sretni, što nas čini istinski sretnima, što je stablno i sigurno u našem životu, a što bi trebali otpusiti... Sve se stalno mijenja, svaka naša stanica, svaka naša misao. Poželjno je djelovati na signale koje nam tijelo daje, govori ili šapće... Idemo li u dobrom smjeru ili ne. Kasnije, nažalost, puno je teže vratiti se u ravnotežu i steći zdravlje.
Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr
valen-cia
@12.11.2013. 10:46 3Kad vidim dunje, ne mogu pobjeći nostalgičnom raspoloženju..podsjete me na moju dragu baku, na njenu starinsku sobu i njene dunje na ormaru...
Minimojka
@12.11.2013. 11:44 1Lijepi recepti... Rijetko je jedem i nikada je nisam koristila kao kozmetiku, vrijeme je da probam i jedno i drugu, baš sam dobila gušt :)
beba
@12.11.2013. 14:13 1Odlične informacije o voću koje vrlo malo poznajem... U sezoni ponekad skuham kompot, i to je sve... Ovo su nova saznanja o dunji i njezinom mnogobrojnom korištenju:))))) Hvala na receptima i uputama, dobro će doći........
Gioia
@12.11.2013. 14:54 0dunju sam zadanji put jela kao klinka u slavoniji...ajme ima tomu godina...ali nisam znala da je dobra za anemiju...stoga super informacija za zdravlje .....
lena87
@12.11.2013. 15:25 0Jedem je samo u kompotu..
anasrce
@12.11.2013. 15:36 0Dunje i kolaci mirisu, mirisu, mirisu :)
Rosalinda
@13.11.2013. 13:56 0Jako volim miris dunje!
lulija
@14.11.2013. 17:12 0I ja jako volim dunje. odličan članak!
plesacica
@26.11.2013. 14:11 0Ajme kako dunje mirisu, ne moze pobijediti ni jedno voce ;-)