Neizostavno pravilo šminkanja koje pomlađuje je - bolje naglasiti svoje adute nego pod svaku cijenu pokušati sakriti nedostatke. Drugim riječima, ako imate više bora oko očiju, valja istaknuti usne ili osmijeh. Ako su, naprotiv, usne okružene malim naborima, treba poraditi na isticanju očiju, trepavica...

sminkanjeTen

Svakako izbjegavajte guste podloge koje naglašavaju bore, pore i druge nepravilnosti kože. Ako imate suhu kožu ili više volite koristiti podlogu umjesto pudera, svakako pazite da je nanosite u tankim slojevima. A za lakše nanošenje treba koristiti odgovarajuću spužvu ili specijalnu četkicu, što se pokazuje kao jako praktično i za prekrivanje crvenila ili smeđih pjega.

Ako pak koristite puder, valja svakako odstraniti višak pudera lupkajući četkicom o dlan ruke ili tapkanjem papirnatim rupčićem po licu. Da se ne bi istakle bore, treba svakako izbjeći šminkanje ruba oka. A za prekrivanje podočnjaka valja koristiti poseban proizvod - odaberite korektor za vašu boju puti koji daje glatki izgled tankoj koži ispod oka. 

Malo „ljenije" dame mogu jednostavno pomiješati podlogu s njihovom dnevnom kremom koju obično koriste te tako izgladiti svoj ten. Učinak svježeg izgleda je tada zajamčen!

Oči

Svakako treba izbjegavati pretjerano šminkanje očiju. Posebno se čuvajte „panda-očiju", obrubljenih debelim crnilom. Niti taman smokey-eyes efekt nije idealan za starije dame. Ako je olovka za oči jako masna, postoji rizik da uđe u male nabore i time učini pogled „teškim". A što se tiče eye linera i jako tamnih boja za oči, njihovo korištenje također daje izgled teških kapaka, tim više ako naginju spuštanju. Zato valja koristiti prije svega mat boju kojom se prekrije kapak i nanijeti znalački tanki sloj svjetleće boje: u unutarnjem uglu oka i ispod arkade.

A ako pak želimo pojačati pogled tamnim slojem uz sam rub trepavica, bolje je umjesto crne boje koristiti boju šljive ili smeđu boju. Jer te boje su nježnije od crne, čime se uvelike ublažuju crte.

Usne

Ukoliko ste doista privrženi ružu za usne, valja u tom slučaju prethodno koristiti olovku za usne, kako bi se prije nanošenja ruža ispunile vrlo sitne borice oko usana - u protivnom pigmenti ruža će se početi penjati prema boricama i popunjavati ih, što će vam dati umrljani izgled. Svakako izbjegavajte tamne i žarke ruževe, a prednost dajte nježnim nijansama. 

Što se tiče sjajila, valja naravno izbjegavati gloss sa šljokicama koji daje previše mladenački izgled, te radije izabrati npr. balzam za pojačavanje volumena koji se ne lijepi, nego daje sjaj i punoću. Od šminke je puno važniji smiješak - podiže donji dio lica i osvježava svaki stajling.

lauren hutton, meryl streep. sharon stone

Besprijekorne na crvenom tepihu i debelo nakon 50-e: Lauren Hutton, Meryl Streep i Sharon Stone

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.