Sezona je tikvica, pravo vrijeme za razne recepte s ovim ukusnim povrćem - juhu, povrtne lazanje, dodatak zlevanki, grill tikvice, pohane tikvice… Ako niste, isprobajte  i recept za ukusan slani kolač s tikvicama i sirom! Odličan je za doručak ili večeru uz salatu od rajčica ili čašu kefira

slani kolac s tikvicama i sirom

Sastojci:

- 700 g tikvica + 1 žličica soli
- 3 jaja
- 100 g palente
- 100 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica vegete
- ½ žličice soli
- ½ žličice češnjaka u prahu
- malo papra
- 200 g sira (npr. Podravec)

Priprema: Tikvice krupno naribajte, pomiješajte ih s 1 žličicom soli i ostavite 15tak minuta da odstoje i puste vodu. Jaja izmutite s pjenjačom. Dodajte začine – vegetu, sol, papar i češnjak u prahu. Tikvice stisnite rukama i ocijedite višak tekućine te ih pomiješajte s jajima. Zatim dodajte i ostale sastojke - krupno naribani sir, paletnu, brašno i prašak za pecivo. Smjesu još jednom dobro izmiješajte i ostavite da odstoji 10-15 minuta na sobnoj temperaturi. Smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup (cca 25x35 cm) i pecite 25-30 minuta na 180°C. Ja sam ga pekla u ovom Zenker pekaču koji mi je vrlo praktičan za kolače, ali i razna slana pečenja. Pečeni kolač od tikvica ostavite na sobnoj temperaturi da se malo ohladi, a zatim ga poslužite. Ja ga najviše volim jesti uz čašu domaćeg kefira!

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.