Ovaj jednostavan recept za lagani kremasti kolač sa svježim jagodama i ukusnom kremom od bijele čokolade oduševit će sve koji ga kušaju i sjajno se ukopiti u različita proljetna druženja 

kolac s jagodama i bijelom cokoladom

Sastojci:

Biskvit:
- 4 jaja
- 100 g šećera
- 60 g glatkog brašna
- 60 g gustina
- 1 žličica praška za pecivo
- 4 žlice vode
- 4 žlice ulja
- prstohvat soli

Krema:
- 700 ml mlijeka
- 80 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 praška za puding s okusom vanilije
- 200 g bijele čokolade
- 200 g maslaca

Ostalo:
- 800-900 g svježih jagoda
- 500 ml slatkog vrhnja

Priprema: Bjelanjke uz dodatak soli izmiksajte u čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte vodu, ulje i brašno pomiješano s gustinom i praškom za pecivo. Smjesu kratko izmiksajte najmanjom brzinom pa dodajte snijeg od bjelanjaka. Snijeg dodajte malo po malo i sve lagano sjedinite kuhačom. Pripremljenu smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za pečenje (25x35 cm) i pecite 10 minuta na temperaturi od 180 °C. Prašak za puding razmutite s malo mlijeka, a ostatak mlijeka sa šećerom i vanilin šećerom zagrijte do vrenja. Dodajte pripremljeni puding i kuhajte ga 2-3 minute na laganoj vatri dok se ne zgusne. Maknite puding s vatre pa dodajte razlomljenu bijelu čokoladu. Miješajte dok se ne otopi. Kremu premjestite u zdjelu za miksanje i ostavite da se hladi. Površinu prekrijte prozirnom folijom da se ne bi stvorila korica. U mlaku kremu dodajte maslac sobne temperature i sve dobro izmiksajte.

Dok čekate da se krema ohladi jagode operite, očistite i narežite na krupnije komade. Dobro ih ocijedite i posušite papirnatim, kuhinjskim ručnikom. Mlaku kremu izlijte preko biskvita. Preko kreme gusto posložite jagode i malo ih utisnite u kremu. Kolač spremite u hladnjak na sat vremena da se krema ohladi pa premažite kolač tučenim slatkim vrhnjem. Prije posluživanja kolač ostavite još neko vrijeme u hladnjaku da se dobro ohladi i da se krema stisne.

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.