Iako je celer nezaobilazni sastojak svake juhe ili dobrog variva, najčešće koristimo samo lišće i korijen dok stabljiku nepravedno bacamo. Stabljika celera svakako zaslužuje svoje mjesto u kuhinji, pogotovo u proljeće i ljeto kada će donijeti dašak svježine vašim omiljenim salatama

salatapiletinaceler_recept_cijela

Kao i ostalo korijenasto povrće, celer je bogat vitaminima i mineralima. Lišće celera obiluje vitaminom A, a stabljike su pune vitamina B i C. Celer je poznat po svojim protuupalnim svojstvima, bogat je vodom i vlaknima zbog čega povoljno utječe na probavni sustav.

Razlikujemo nekoliko vrsta celera: lisnati, gomoljasti i stabljikasti. Stabljike bijelog ili stabljikastog celera su duge i debele te idealne za grickanje. Iako su stabljike lisnatog i gomoljastog celera puno tanje, mogu se koristiti u istu svrhu.

Za sve one koji su na dijeti stabljike celera su idealna ‘grickalica’. Jedna stabljika bijelog celera ima oko 10 kalorija. Ako celer grickate prije spavanja magnezij iz celera omogućit će vam dobar san.

Puno je razloga zašto uključiti stabljike celera u svakodnevnu prehranu, a meni najdraži je hrskavost. Nekoliko stabljika celera i malo humusa idealan su međuobrok, a salatama poput ove lagane salate od piletine, stabljike celera će dati  svježinu i fantastičnu hrskavost.

Sastojci:

- 2 fileta pilećih prsa

- 1 svježi krastavac

- 4 stabljike bijelog celera ili 8 tankih stabljika lisnatog celera

- 4 rotkvice

- 2 žlice sjeckanog svježeg kopra

- 2 žlice sjeckanog svježeg peršina

- nekoliko oraha

- 2 žlice maslinovog ulja

- sok ½ limete ili limuna

- 2 žličice senfa sa sjemenkama

- sol

- papar

- 2 žlice vrhnja ili milerama

Priprema:

Prvo pripremite piletinu. Filete posolite. Zagrijte roštilj tavu na jakoj vatri. Pecite filete 2-3 minute sa svake strane. Maknite s vatre, pustite da se meso malo ohladi i onda narežite ga na kockice veličine 1 cm. Umjesto svježe piletine možete koristiti i ostatke pečene piletine.

Svo povrće narežite na istu veličinu, otprilike 1 cm, i ubacite u zdjelu. Dodajte narezanu piletinu, sjeckani kopar i peršin te orahe koje ste zdrobili prstima na nešto manje komadiće.

Napravite dressing: pomiješajte sok limete ili limuna, senf, sol i papar. Postepeno u smjesu dodavajte maslinovo ulje mješajući. Prelijte salatu dressingom i dobro sve izmješajte da se okusi prožmu.

Servirajte sa žlicom vrhnja ili milerama sa strane te kriškom limete ili limuna.

Adriana Juriša
Posjetite: weareatlove.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.