Ako volite kremaste kolače, sočne kocke s višnjama i bijelom čokoladom pravi su izbor za vas!

kocke od visanja i bijele cokolade

Sastojci:

Biskvit s višnjama:

- 2 jaja
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- naribana korica ½ manjeg limuna
- 100 ml mlijeka
- 100 ml ulja
- 100 g glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
- ½ količine višanja iz kompota

Žele od višanja:

- 300 ml soka od višanja
- 25 g gustina
- 50 g šećera
- ostatak višanja iz kompota

Puding krema od vanilije:

- 400 ml mlijeka
- 1 puding s okusom vanilije
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g margarina sobne temperature

Ganache od bijele čokolade:

- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g bijele čokolade

Priprema: Višnje stavite u cjedilo da se ocijedi višak tekućine, a sok sačuvajte. Jaja i šećer miksajte barem 3 minute tako da dobijete gustu, kremastu smjesu. Smjesu nastavite miksati na najmanjoj brzini pa dodajte ulje, mlijeko i naribanu limunovu koricu. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo pa kuhačom sjedinite sve sastojke.

Kalup za pečenje (20x30 cm) namastite i pobrašnite. Izlijte pripremljenu smjesu, a po vrhu ravnomjerno rasporedite pola količine višanja. Biskvit pecite 15-20 minuta na 180ºC. Čačkalicom provjerite je li pečen. Sok koji je preostao iz kompota od višanja ulijte u mjernu posudicu. Trebali biste imati 300 ml soka, a ako vam ga nedostaje dodajte malo vode. Dio soka pomiješajte s gustinom, a ostatak soka zajedno sa šećerom zagrijte do vrenja. Dodajte razmućeni gustin pa skuhajte kremu da bude gusta kao puding. Maknite s vatre i umiješajte ostatak višanja. Kremu od višanja izlijte preko ohlađenog biskvita.

Za pripremu bijele kreme, prašak za puding razmutite u malo mlijeka, a ostatak mlijeka i šećer zagrijte do vrenja. Dodajte pripremljeni puding i kuhajte ga dok se ne zgusne. Ohlađeni puding dobro izmiksajte s margarinom sobne temperature. Kremu premažite preko ohlađene kreme od višanja i lijepo zagladite. Kolač prelijte ganache kremom od bijele čokolade. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, maknite s vatre pa ubacite razlomljenu bijelu čokoladi. Kremu miješajte dok se čokolada ne otopi.

Kolač spremite u hladnjak barem na nekoliko sati, a najbolje preko noći. Idući dan kolač režite na kocke i poslužite se!

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com   
Facebook Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.