Ako nemate puno vremena – a želite napraviti ukusan domaći džem od jagoda – isprobajte ovaj recept! Uz dodatak gina, džem od jagoda dobiva sasvim posebnu aromu

recepti pekmez

Sastojci:
- 1 kg svježih jagoda
- 500 g Dr. Oetker želirnog šećera Extra 2:1
- 8 žlica gina

Priprema: Jagode operite, odstranite im peteljke i ocijedite od viška tekućine. U ovoj fazi jagode možete skroz usitniti (izblendati) ili sitno nasjeckati, ovisno kako volite. Pravilo je da džem treba sadržavati komadiće voća tako da sam ja polovicu jagoda sitno nasjeckala, a polovicu sam izmiksala štapnim mikserom. Volim osjetiti komadiće voća u džemu! Jagode stavite u veći lonac i pomiješajte ih s četiri žlice gina i želirnim šećerom. Ostavite jagode neka tako odstoje sat vremena da puste svoj sok i upiju aromu gina.

S Dr. Oetker Želirnim šećerom Extra 2:1 možete pripremiti extra voćne i manje slatke džemove, marmelade i želee. Za jedno pakiranje Dr. Oetker Želirnog šećera Extra 2:1 (500 g) potrebno je 1.000 g voća ili 900 ml voćnog soka. Nakon što jagode dovoljno odstoje, lonac premjestite na štednjak i kuhajte ih do vrenja. Kada džem zavrije dovoljno ga je kuhati još samo 3 minute. Tijekom kuhanja svakako skidajte pjenu koja se stvara na površini. Na kraju kuhanja dodajte preostale četiri žlice gina. Kuhajte džem još jednu minutu i odmah ga prebacite u unaprijed pripremljene staklenke – oprane, osušene i sterilizirane. Teglice s džemom dobro zatvorite i okrenite ih naopako, neka stoje 5 minuta tako da poklopac bude na dnu. Zatim i okrenite na pravu stranu ohladite i čuvajte na suhom, hladnom i tamnom mjestu, kao i ostatak zimnice!

Napomena: Ako nemate gin, poslužit će vam votka ili rum. Alkohol ispari, ali zato džem poprimi posebnu aromu.

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.