Ukusni kolačići napravljeni od tijesta za kekse punjeni karamelom, i to sve s komadićima čokolade. Ma tko bi mogao odoljeti ovim cool desertićima?!

domaci keksi s cokoladom i karamelom

Sastojci:
- 2 jaja
- 230 g maslaca sobne temperature
- 250 g smeđeg šećera
- 400 g glatkog brašna
- 1 žličica soda bikarbone
- 1 žličica arome vanilije
- prstohvat soli
- 200 g čokoladnih kapljica

Punjenje:
- karamel krem (kupovna ili domaća)

Čokoladni preljev:
- 100 g čokolade (mliječne ili za kuhanje)
- 100 ml slatkog vrhnja

Priprema: Maslac i šećer pjenasto izmiksajte. Dodajte jaja, prstohvat soli i aromu vanilije. Još jednom sve dobro izmiksajte. Dodajte brašno i sodu bikarbonu. Smjesu kratko izmiksajte spiralnim nastavcima za miješenje tijesta. Na kraju dodajte čokoladne kapljice pa rukama još kratko izmiješajte smjesu. Zenker kalup za kup kolačiće namastite pa u svaku rupu stavite malo tijesta. Najjednostavnije je dlanovima oblikovati loptice veličine oraha i lijepo ih utisnuti u kalup.

Pripremljen kalup s tijestom stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C. Kolačiće pecite 12-15 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju. Pečene košarice ostavite da se kratko ohlade u kalupu na sobnoj temperaturi, otprilike 5 minuta, a zatim ih pažljivo izvadite iz kalupa. Od ostatak tijesta napravite keksiće. Oblikujte kuglice željene veličine, slažite ih na lim prekriven papirom za pečenje ostavljajući malo razmaka među njima. Prije pečenja lagano ih pritisnite (spljoštite) dlanom ili vilicom. Keksiće pecite nešto kraće, 5-7 minuta.

Ohlađene keks košarice napunite karamel umakom, a vrh prelijte čokoladnom ganache kremom. Ako želite, možete raditi vlastiti karamel umak. Ja sam ovaj put malo skratila vrijeme pripreme i koristila kupovni preljev. Za pripremu čokoladne kreme napravite klasični ganache, slatko vrhnje i čokoladu otopite na laganoj vatri. Kada se malo ohladi na sobnoj temperaturi spremna je za završnu dekoraciju kolačića. Kolačiće spremite u hladnjak, a prije posluživanja ih ostavite da odstoje 10-ak minuta na sobnoj temperaturi.

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.