Ako volite deserte s limunom, ovo je prava stvar za vas! Odlična pita s osvježavajućom kremom od limuna i zapečenim snijegom od bjelanjaka

meringue pita od limuna

Sastojci:

Prhko tijesto:

- 260 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 50 g šećera u prahu
- 130 g maslaca
- 1 jaje

Nadjev od limuna:

- 150 ml limunovog soka
- 150 ml vode
150 g šećera
- 40 g gustina
- naribana korica 2 limuna
- 4 žutanjka
- 85 g maslaca

Meringue nadjev:

- 4 bjelanjka
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 15 g gustina

Priprema:

PRHKO TIJESTO - U veću zdjelu ubacite brašno, sol, šećer u prahu i na kockice narezan maslac. Rukama, odnosno prstima sve trljajte tako da dobijete mrvičastu smjesu. Zatim dodajte jaje i zamijesite glatko tijesto. Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini pa prekrijte njime dno kalupa za pite (26-28 cm). Višak tijesta odrežite. Prije nego što stavite tijesto, kalup svakako namastite i pobrašnite.

Kalup s tijestom spremite u zamrzivač na 15 minuta. Rashlađeno tijesto izbodite vilicom i premjestite ga u pećnicu zagrijanu na 180°C. Tijesto pecite 8 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev od limuna.

NADJEV OD LIMUNA - Limunovu koricu i sok, vodu, šećer i gustin dobro izmiješajte pjenjačom, a zatim kuhajte na laganoj vatri dok se ne počne zgušnjavati.

U zasebnoj zdjeli pjenjačom izmutite žutanjke, dodajte nekoliko žlica kuhane kreme i dobro sve promiješajte pjenjačom. Vratite sve u lonac i kuhajte kremu još minutu da se malo zgusne. Manite kremu s vatre, dodajte maslac i miješajte kremu dok se maslac ne otopi. Kremu od limuna izlijte preko polupečenog tijesta i lijepo poravnajte.

MERINGUE NADJEV - Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i miksajte ih dok se ne pretvore u mekani snijeg. Bjelanjcima postupno dodajte malo po malo šećera. Snijeg nastavite miksati cijelo vrijeme dok ne potrošite svu količinu šećera, odnosno dok se šećer ne otopi u snijegu. Na kraju dodajte gustin pa smjesu još samo kratko izmiksajte.

Pitu prekrijte hrpicama snijega od bjelanjaka. Krenite od ruba, tako da bjelanjci dodiruju i tijesto. Kada završite s rubom pite, popunite i sredinu. Pitu od limuna vratite u pećnicu i pecite ju 20-25 minuta na temperaturi od 160°C, dok ne poprimi lagano smeđu boju. Prije posluživanja pitu ohladite na sobnoj temperaturi i u hladnjaku.

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.