Isprobajte jednostavan recept za prhku pitu od sira i marmelade i uvjerite se kako je to možda jedna od najboljih pita koju ćete kušati!

prhka pita od sira i marmelade

Sastojci:

Prhko tijesto:
- 5 žutanjaka
- 300 g glatkog brašna
- 150 g margarina
- 100 g šećera
- naribana korica ½ limuna

Nadjev od sira:
- 5 bjelanjaka
- 500 g svježeg, kravljeg sira
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- naribana korica ½ limuna
- malo pekmeza od šljiva

Priprema: Sve sastojke stavite u veću zdjelu pa rukama ili spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte 1-2 žlice hladne vode. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku pola sata. Obje polovice tijesta ravaljajte na veličinu kalupa za pečenje (cca 25x30 cm). Bjelanjke, uz postupno dodavanje šećera i vanilin šećera, izmiksajte u čvrsti snijeg. Zatim dodajte dobro ocijeđen svježi sir i limunovu koricu pa sve još kratko izmiksajte. Jednu polovicu tijesta položite u namaščen i pobrašnjen kalup za pečenje i premažite tankim slojem pekmeza. Nanesite nadjev i prekrijte ga drugom polovicom tijesta. Kolač pecite 20 minuta na temperaturi od 180 °C. Prije pečenja kolač lagano izbodite vilicom kako se tijekom pečenja kora ne bi napuhnula. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu.

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.