Pola sata, malo truda i samo zdrave namirnice je sve što vam treba za ovu krasoticu. Postoji li savršenija kombinacija od jagoda i čokolade za najzaljubljeniji dan u godini? I to u zdravoj torti koja se ne peče!
Zdrave slastice uvijek su bolji izbor od rafiniranih šećera i masnoća. Upravo nerafinirani sastojci su ono što ih čini zdravima. Često 'zdravo' pogrešno zamijenjujemo s 'niskokaloričnim' te smatramo da je sve što je bez masnoća, bez šećera i sa smanjenim brojem kalorija nužno dobro. Međutim danas znamo da je puno važnije ono što unosimo u svoj organizam nego brojanje kalorija. Naše tijelo potpuno će drugačije metabolizirati primjerice šaku badema od 150 kcal i čašu gaziranog pića od 0 kcal, naravno, u korist badema.
Nerafinirana hrana bogatija je vlaknima te se sporije metabolizira, stabilnije utječe na razinu šećera u krvi i na taj način povoljno balansira osjećaj gladi i sitosti, bogatija je nutritivno važnim sastojcima i ne sadrži aditive, pojačivače okusa i druge kemijski štetne tvari. Kada kažem da u ovakvoj slastici, bez rafiniranih šećera, masnoća i glutena, možete bezgrešno uživati onda to i zaista mislim.
Prilikom pripreme tijesta umjesto badema možete koristiti druge orašaste plodove, suhe šljive možete zamijeniti suhum datuljama ili marelicama, a goji bobice brusnicama. Slatkoću nadjeva također možete prilagoditi na način da dodate manje ili više meda.
Sastojci za tijesto:
- 150 g badema
- 6 suhih šljiva (bez koštica)
- 1 žlica goji bobica
- 5 žlice kokosovog ulja
Sastojci za nadjev:
- 5 žlice kokosovog ulja
- 5 žlice meda
- 6 žlica kakaa
- 5-6 jagoda
Priprema: Za tijesto sve sastojke ubacite u električnu sjeckalicu ili blender i miksajte dok se dobro ne povežu. Bademi i suho voće ne moraju biti ravnomjerno usitnjeni, tijesto će biti ukusnije ako su mljeveni krupnije. Obložite okrugli kalup (24-28cm promjera) papirom za pečenje i rukama utisnite smjesu u kalup tako da formirate ravnu površinu s uzdignutim rubovima visine oko 1 cm. Stavite u zamrzivač dok pripremate nadjev. Za nadjev sve sastojke miksajte u električnoj sjeckalici ili blenderu dok ne dobijete glatku smjesu. Provjerite slatkoću!
Narežite jagode uzdužno na ploškice. Izvadite posudu s tijestom iz zamrzivača, rasporedite nadjev po tijestu, ukrasite odmah ploškicama jagoda i vratite u zamrzivač na pola sata. Servirajte hladno i čuvajte u hladnjaku.
Adriana Juriša
Posjetite: weareatlove.com
beba
@10.02.2016. 22:28 0Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!!!!!!
tirzah
@12.02.2016. 11:43 2Ovo ću isprobati kada bude sezona jagoda. Ne kupujem ove koje se mogu naći preko zime jer to nije to. A sigurno bi bila fina i sa malinicama... njami.... :)
duki2505
@04.03.2016. 21:00 1Ovo je odlična ideja, jagode imam u vrtu i jedva čekam da sazriju da mogu isprobati ovaj recept
Nikolina
@14.04.2016. 10:05 0Slažem se s tirzah. Ideja za recept je odlična.