Pola sata, malo truda i samo zdrave namirnice je sve što vam treba za ovu krasoticu. Postoji li savršenija kombinacija od jagoda i čokolade za najzaljubljeniji dan u godini? I to u zdravoj torti koja se ne peče!

torta od jagoda i čokolade bez glutena

Zdrave slastice uvijek su bolji izbor od rafiniranih šećera i masnoća. Upravo nerafinirani sastojci su ono što ih čini zdravima. Često 'zdravo' pogrešno zamijenjujemo s 'niskokaloričnim' te smatramo da je sve što je bez masnoća, bez šećera i sa smanjenim brojem kalorija nužno dobro. Međutim danas znamo da je puno važnije ono što unosimo u svoj organizam nego brojanje kalorija. Naše tijelo potpuno će drugačije metabolizirati primjerice šaku badema od 150 kcal i čašu gaziranog pića od 0 kcal, naravno, u korist badema.

Nerafinirana hrana bogatija je vlaknima te se sporije metabolizira, stabilnije utječe na razinu šećera u krvi i na taj način povoljno balansira osjećaj gladi i sitosti, bogatija je nutritivno važnim sastojcima i ne sadrži aditive, pojačivače okusa i druge kemijski štetne tvari. Kada kažem da u ovakvoj slastici, bez rafiniranih šećera, masnoća i glutena, možete bezgrešno uživati onda to i zaista mislim.

Prilikom pripreme tijesta umjesto badema možete koristiti druge orašaste plodove, suhe šljive možete zamijeniti suhum datuljama ili marelicama, a goji bobice brusnicama. Slatkoću nadjeva također možete prilagoditi na način da dodate manje ili više meda.

torta od jagoda i čokolade bez glutena

Sastojci za tijesto:

- 150 g badema
- 6 suhih šljiva (bez koštica)
- 1 žlica goji bobica
- 5 žlice kokosovog ulja

Sastojci za nadjev:

- 5 žlice kokosovog ulja
- 5 žlice meda
- 6 žlica kakaa
- 5-6 jagoda

Priprema: Za tijesto sve sastojke ubacite u električnu sjeckalicu ili blender i miksajte dok se dobro ne povežu. Bademi i suho voće ne moraju biti ravnomjerno usitnjeni, tijesto će biti ukusnije ako su mljeveni krupnije. Obložite okrugli kalup (24-28cm promjera) papirom za pečenje i rukama utisnite smjesu u kalup tako da formirate ravnu površinu s uzdignutim rubovima visine oko 1 cm. Stavite u zamrzivač dok pripremate nadjev. Za nadjev sve sastojke miksajte u električnoj sjeckalici ili blenderu dok ne dobijete glatku smjesu. Provjerite slatkoću!

Narežite jagode uzdužno na ploškice. Izvadite posudu s tijestom iz zamrzivača, rasporedite nadjev po tijestu, ukrasite odmah ploškicama jagoda i vratite u zamrzivač na pola sata. Servirajte hladno i čuvajte u hladnjaku.

Adriana Juriša
Posjetite: weareatlove.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.