Na 1. prosinca, Svjetski dan AIDS-a, važno je podsjetiti kako je upravo prevencija širenja HIV-a najvažnija. Ona je usmjerena na prekidanje puteva širenja bolesti pa kako se AIDS najčešće širi spolnim putem kao spolna zarazna bolest, temelj prevencije je seksualno odgovorno ponašanje

crvena vrpca, svjetski dan aidsaNajveća sigurnost od zaraze HIV-om postiže se seksualno odgovornim ponašanjem - uzajamno vjernim spolnim odnosom partnera, a svaki drugi spolni odnos, pogotovo bez prezervativa, je rizičan. Prije stupanja u seksualne odnose treba dobro promisliti o izboru partnera i izbjegavati spolne odnose s promiskuitetnim osobama. Zbog toga valja dobro upoznati osobu s kojom stupate u spolne odnose i koristit prezervativ na početku odnosa.

Ako nemate povjerenja, pokušajte na decentan način zamoliti partnera da se prije početka seksualnog odnosa bez prezervativa svakako testira. Također, ne oklijevajte to sami učiniti ako se to od vas traži ili ako sami sumnjate da ste mogli biti zaraženi.

Ostale mjere prevencije zaraze HIV-om, odnose se na smanjenje mogućnosti prijenosa AIDS-a putem krvi i tkivnih tekućina, a odnose se na mjere koje se provode u zdravstvenim ustanovama.

One najčešće uključuju:

- testiranje krvi, krvnih preparata na prisustvo HIV-a

- obvezno nošenje zaštitne odjeće kod potencijalno krvavih operativnih zahvata (maske, rukavice, itd.)

- obvezna upotreba sterilnih jednokratnih injekcija i igala te pažljivo rukovanje upotrijebljenim priborom

- obvezna sterilizacija medicinskih instrumenata

- zdravstveni nadzor nad HIV pozitivnim osobama tj. njihovo savjetovanje, edukacija o samoj bolesti i dr.

Sve o testiranju na HIV pročitajte ovdje.

Pozitivan koncert!

Šesti po redu "Pozitivan koncert", u organizaciji HUHIV-a, održat će se u nedjelju, 5. prosinca s početkom u 18 sati u dvorani Dražena Petrović. Ovaj veliki glazbeni događaj organiziran povodom 1. prosinca, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, posljednjih je pet godina izrastao u nadaleko poznatu i utjecajnu manifestaciju koja je ugostila gotovo sva najveća domaća imena urbane kulture. Ove godine "Pozitivan koncert" seli se iz Tvonice kulture u Ciboninu dvoranu te predstavlja dosad najjači popis izvođača. Na pozornici će se izmjeniti ukupno šest bendova iz Hrvatske, ali i iz Slovenije te Velike Britanije. Bandovi i glazbenici koje ćete moći čuti su: KinoKlub, Lollobrigida, Laibach, Hugh Cornwell, Let 3 i TBF.

Ulaznice za koncert po cijeni od 50 kn (na dan koncerta 80kn), mogu se kupiti na službenim prodanim mjestima:

HUHIV Info šator na Preradovićevom trgu

Dancing Bear, Gundulićeva 7

Dallas Music shop, Masarykova 7

Dirty Old Shop, Tratinska 22

Cigar Shop Churchill, Avenue Mall

Cigar Shop Churchill, City Center One

Cigar Shop Churchill, Arena Shopping centar

Cigar Shop Churchill, King Cross

Eventim prodajna mjesta

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.