„Vaše je srce vaš najdragocjeniji organ. Ono je središte vašeg univerzuma. Ono omogućava sve što činite. Ako prestane kucati, prestajete živjeti. Njegova je uloga toliko važna da ju je nemoguće opisati riječima. Ono je praktički sinonim s onim što jeste i što možete." Citat je iz knjige "Žensko srce – sveobuhvatan vodič za tjelesno i emocionalno zdravlje srca namijenjen svakoj ženi", dr. Suzanne Steinbaum

žensko srce, dr suzanne steinbaum

Kada bismo morale usporediti vrijeme koje smo provele razmišljajući o višku kilograma, celulitu i opuštenim bedrima s onim koje smo provele razmišljajući o zdravlju našeg srca, kako bi taj omjer izgledao? Ako je rezultat onakav kakav slutimo, vrijeme je da stavimo stvari u pravu perspektivu! Srce je naš najdragocjeniti organ! Da ponovimo:

„Vaše je srce vaš najdragocjeniji organ. Ono je središte vašeg univerzuma. Ono omogućava sve što činite. Ako prestane kucati, prestajete živjeti. Njegova je uloga toliko važna da ju je nemoguće opisati riječima. Ono je praktički sinonim s onim što jeste i što možete." Citat je iz knjige "Žensko srce – sveobuhvatan vodič za tjelesno i emocionalno zdravlje srca namijenjen svakoj ženi", dr. Suzanne Steinbaum.

U njoj ova poznata američka kardiologinja otkriva brojne zanimljive činjenice o ženskom srcu, njegovom zdravlju i o tome kako spriječiti razvoj bolesti.

Srčane bolesti glavni su uzročnik smrtnosti žena - godišnje od srčanih bolesti umre više žena nego od svih vrsta raka zajedno. Namjera nije da vas prestrašimo, ali vrijeme je da malo pažnje poklonite i svome srcu.

Suvremena žena balansira između gomile obaveza, a i dalje vrlo često svoje potrebe stavlja na zadnje mjesto. Zato simptome poput umora, nesanice, tjeskobe, napetosti, pritiska u prsima ili „preskakanja" srca - najčešće smatramo normalnima ili zažmirimo na jedno oko.

No, kad ovakvi simptomi postanu učestali, možda nije zgorega zapitati se imaju li veze s vašim srcem? Naime, ozbiljni problemi sa srcem ne nastaju u trenutku u kojem su postali očiti nego godinama ili desetljećima prije.

Dr. Steinbaum sve ono što utječe na srce naziva šumovima srca, a to mogu biti:

- tjelesna kondicija (nažalost, shopping se ne smatra tjelovježbom...)
- pušenje
- razina kolesterola
- krvni tlak
- razina šećera u krvi
- hormonski status
- masne naslage
- kvaliteta vaše prehrane
- količina alkohola koju pijete
- kvaliteta i količina sna

Osim ovih tjelesnih i mjerljivih faktora, u rizične čimbenike za razvoj srčanih bolesti spadaju i oni manje opipljivi, ali razornog utjecaja:

- stres na poslu i u privatnom životu
- nezadovoljavajući odnosi
- stav prema životu – je li vaša čaša uvijek napola puna ili napola prazna
- ljutnja, netrpeljivost, pesimizam, tjeskoba

hrana za zdravo srce

No, mnogo je toga što možete učiniti iz ovih stopa:

- volite jesti slatko? Razmislite o zdravim slasticama. Ponekad si možete priuštiti i kockicu crne čokolade i čašu crvenog vina
- prehrana bi trebala uključivati mnogo organskog povrća i voća, cjelovite žitarice, te ponekad kvalitetnu ribu
- ako pušite, nema tu puno filozofije: pokušajte prestati. Ako pijete alkohol, budite iskreni prema sebi – koliko pijete i zašto? Je li to samo nadomjestak za nešto drugo?
- znate da morate vježbati, zar ne?

- budite iskreni prema sebi i drugima, izrazite svoje potrebe, pozabavite se njima, posvetite si malo vremena, popričajte s nekim o silnim obvezama koje imate i o problemima koji vas muče. Ne zaboravimo koliko je „pleme" naših prijateljica važno za zdravlje našega srca. Pozovite ih na čašu onog crvenog vina - korist će biti mnogostruka!

Dr. Steinbaum govori kako živimo vođeni glavom iako bismo to vodstvo trebali prepustiti srcu. Možemo li to promijeniti? Da! Posebno ako od sada malo naše ljubavi i pažnje pošaljemo našem srcu!

Izdavač: Planetopija

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.