Nafisina sjajna priča prikazuje fascinantan portret iransko-iračkog rata doživljenog iz Teherana dajući nam rijedak uvid, iznutra, u život žene u revolucionarnom Iranu. Riječ je o knjizi ispunjenoj silnom strašću i poetičnom ljepotom, koja progovara izvanredno originalnim glasom

azar nafisi, lolita u teheranu

Dvije čitateljice koje od Naklade Ljevak i Femine.hr dobivaju bestseler „Lolita u Teheranu" iranske spisateljice Azar Nafisi, su:

IVONA AGELIC, VRBANJA

SILVIJA BEGOVIĆ, POŽEGA

Svakog četvrtka prije podne, u Islamskoj republici Iranu, za nesmiljene diktature ajatolaha Homeinija, hrabra i nadahnuta profesorica Azar Nafisi potajno okuplja sedam svojih najboljih studentica u tajnoj književnoj radionici u kojoj čitaju i proučavaju zabranjene klasike zapadne književnosti. Dok islamski odredi za zaštitu ćudoređa provode racije u Teheranu, fundamentalisti zauzimaju sveučilišta, a slijepi cenzor guši umjetničku slobodu, djevojke u književnoj radionici Azar Nafisi izlažu se opasnosti odbacujući zakonom propisan zar i neutaživom gladi uranjajući u svjetove Jane Austen, Scotta Fitzgeralda, Henryja Jamesa i Vladimira Nabokova. Nafisina sjajna priča prikazuje fascinantan portret iransko-iračkog rata doživljenog iz Teherana dajući nam rijedak uvid, iznutra, u život žene u revolucionarnom Iranu. Riječ je o knjizi ispunjenoj silnom strašću i poetičnom ljepotom, koja progovara izvanredno originalnim glasom.

Knjiga je polučila oduševljene pohvale Susan Sontag, Geraldine Brooks, Margaret Atwood, Bernarda Lewisa i mnogih drugih.

O autorici: Azar Nafisi dijete je iranske političke elite. Njen otac Ahmad Nafisi bio je gradonačelnik Teherana i ujedno najmlađi u povijesti te zemlje kojega je iranski Šah postavio na tako važnu političku poziciju. Azarina majka, Nezhat Nafisi, jedna je od prvih žena koja je ušla u Iranski parlament. Azar Nafisi školovala se u Velikoj Britaniji i SAD-u, doktorirala je anglo-saksonsku književnost, a njen roman „Lolita u Teheranu" postigao je veliki svjetski uspjeh. Spisateljica živi u SAD-u s mužem i dvoje djece.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.