Provjerite koja biljna i eterična ulja, i na koje načine, smijete koristiti kako biste svoje ljubimce (prvenstveno dlakave - pse i mačke), održavali čistima i zdravima te kako biste svoj životni prostor zaštitili od neugodnih mirisa i nametnika

njega kućnih ljubimaca, pas i mačka

Aromaterapija je sve više priznata kao prirodan način blagotvornog utjecaja na fizičko i psihičko zdravlje ljudi. Srećom, isto se odnosi i na životinje. Imate li kućnog ljubimca sigurno ćete svoje životne stavove prenijeti i na brigu o životinji, od zdrave hrane, njege, liječenja,...

Evo par načina kako možete njegovati svog kućnog ljubimca, prvenstveno psa i mačku: 

Sprej za održavanje higijene - u posudu s prskalicom dodajte: 40ml vode, 10ml jabučnog octa, 10 kapi lavande, 10 kapi čajevca, te 10 kapi limunske trave - dobro protresite i mješavinu nanesite na prostor gdje životinja učestalo boravi, bilo da je to boks ili prostor za spavanje. Na taj način dezinficirati ćete prostor, ali i osvježiti od raznih mirisa. 

pas bebaJastuk za spavanje - najbolje je redovito prati, no ukoliko to niste u mogućosti zbog veličine ili ga pak samo želite osvježiti, najprije ga dobro iščetkajte ili usišite, te tada posipajte sodom bikarbonom (1 manja šaka) u koju ste dan ranije ukapali 20 kapi lavande i limunske trave. Ostavite da odstoji 30 minuta i nakon toga ponovo dobro usišite. Na isti način možete osvježiti svoj tepih ili kauč.

Sprej za održavanje higijene ili čišćenje jastuka nanesite kad je životinja odsutna. U protivnom, ako joj se miris ne bude sviđao ili je previše intenzivan pa više ne prepoznaje svoj miris, moguće je da obavi nuždu ili da označi svoje mjesto. 

Povrede šapica - s obzirom da su stalno u dodiru s tlom (staklom, kamenjem, drvom i sl.), lako je moguće da životinja povrijedi šapice. Ranu je potrebno najprije očistiti od mehaničkih nečistoća. Nakon toga, pripremite lavor s pola litre mlake vode u koji ste upali 20 kapi lavande (za dezinfekciju), polako uronite šapicu u vodu i probajte držati kratko. Ako životinja ne da, a lako ćete vidjeti da joj je nelagodno, ranu isperite vodom, te pošpricajte sa: 50 ml vode, 10 ml alkohola, 20 kapi lavande, 10 kapi čajevca. 

Naročito prije spavanja, ranu možete premazati nekim biljnim uljem, npr. maceratom gospine trave, nevena, noćurak... Moj pas toliko obožava gospinu travu, da mu je nagrada polizati mi ruku i sve ostatke ulja nakon tretiranja rane. Ako rana jako krvari, u 10 ml biljnog ulja dodajte 5 kapi bušina i 3 kapi kamilice rimske. Biljnim uljem možete premazati ranu od udarca, mjesto gdje je nestala dlaka od češkanja i sl. Potaknuti ćete brži rast kože i dlake. 

Pranje i šamponiranje životinja preporučuje se 2-3 puta godišnje, za tu (posebnu) priliku pripremite slijedeće: 30ml šampon baze (nabavi se u biljni ljekarnama), u to dodajte 2 jušne žlice biljnog ulja (pšeničnih klica za brži rast dlake), te 5 kapi palmarose, 5 kapi geranija. 

Protiv krpelji i buha - u ovom slučaju imate više načina na raspolaganju: prvi - ogrlicu, ukoliko je pamučna, namočite barem 24h, u pola litre vode s 30 kapi lavande, 20 kapi limunske trave. Kad se osuši, pažljivo stavite životinji oko vrata. Miris bi trebao trajati otprilike 2 tjedana. Drugi način je da: 5ml biljnog ulja (badema koji se brzo upija) promiješajte s 8 kapi lavande, 4 kapi geranija, te nanesete plastičnom injekcijom (nabavi se u ljekarni) po par kapi, od glave, duž kralježnici sve do repa. Da ste sigurni da ćete dobro staviti, rukom dlaku životinje razmaknite i nanesite direktno na kožu. Dobro utrljajte. Kad krenete u šetnju pazite da se životinja ne uvalja u neko blato ili još gore nečiji izmet. Niste li u mogućnosti pripremati ovu mješavinu, u dućanima za životinje mogu se nabaviti ampule protiv buha i krpelji na prirodnoj bazi ulja neem-a.

Ukoliko imate štenca vjerojatno sve grize i žvače, pa tako često povrijedi desni koji krvare. Slobodno skuhajte malo kaduljinog čaja, te kad se ohladi dajte mu umjesto vode. 

kućni ljubimci, pas i mačkaPrirodna biljna ulja (avokado, pšenične klice, suncokret), 1 jušnu žlicu, možete preliti preko životinjske hrane kao nadomjestak prehrani. 

Inhalacijam protiv bolesti dišnih organa - životinje su kao i mi skloni raznim upalama dišnih organa. Da biste u ovim zimskim mjesecima izbjegli ovakve probleme, upalite aroma lampicu s 10-15 kapi eteričnog ulja niaulija ili ravensare koji će ojačati imunološki sistem. 

Napomene: kod nanošenja mješavina svakako pazite na područje oko očiju i spolnih organa. Čista eterična ulja nikada ne nanosite direktno na kožu, osim ulja lavande. Kod korištenja ulja pratite reakcije životinje, ukoliko jako puše, bježi ili ne želi staviti mješavinu, razblažite je dodatno biljnim uljem ili odustanite. Primijetite li bilo kakvu reakciju, crvenilo, svrbež, svakako prekinite korištenje.  

Klara Benko, obiteljski aromateraput 
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.