Prošlo je već više od dvjesto godina otkad se pojavio roman Jane Austen Ponos i predrasude i još otada, bez prestanka,  oduševljava čitatelje diljem svijeta. No je li se išta danas promijenilo? Mogu li pet kćeri danas ostati bez ičega? Jesu li muškarci postali odlučniji, a majke manje ambiciozne oko pitanja udaje svojih kćeri? Kakav je i tko je danas Darcy i je li Liz Bennet još uvijek onako dobrodušna kao nekad?

krenimo redom: Liz i Jane dobre su kćeri. Došle su kući u provincijski Cincinnati kako bi se našle pri ruci oboljelom ocu i majci koja se baš ne snalazi najbolje u novonastaloj situaciji. No kad se svi nađu pod istim krovom, stari obrasci brzo se vraćaju, a majčini prigovori da su još uvijek neudane, djevojke zamaraju iz dana u dan, ali samo dok na roštilju kod obitelji Lucas ne upoznaju dvojicu poželjnih neženja...  Chip Bingley nije samo šarmantan liječnik, nego i zvijezda reality showa. Ali Chipov prijatelj, bahati Fitzwilliam Darcy, jedva može probaviti Cincinnati i njegove stanovnike. Jane je očarana Chipom, a Liz skeptična prema Darcyju. Dok se Liz bavi očevim sve većim zdravstvenim računima, svojim mušičavim sestrama i rođakom Williejem koji ju pokušava poljubiti, pomalo shvaća da je obiteljska financijska propast pred vratima i da mora uzeti stvar u svoje ruke. Ali, gdje ima srca koja uzbuđeno kucaju i majki koje navaljuju, ljubavni problemi riješit će se na najnevjerojatniji i najzabavniji način. Iz ruke Curtis Sittenfeld, Ponos i predrasude prenesene u naš moderni svijet odišu radošću i istinom. Istina, nitko ne piše kao Austen, s posebno istančanim smislom za emocije, no to nitko ni ne želi. Sittenfeld je, s druge strane, vrsna interpretatorica. Njezina posebna vještina ne leži samo u jednostavnom stilu pisanja, već i u vrsnoj karakterizaciji i motivaciji široke lepeze likova.   Ponos i predrasude roman je koji se dotiče nekoliko uvijek aktualnih tema: ljubavi, društvena statusa, obitelji i novca. Ovaj roman stoga je odlična prilika da se prikaže na koji način te bezvremenske teme djeluju i danas, u svijetu koji nerijetko ne možemo odvojiti od virtualnog.  PRONAĐITE U SVIM BOLJIM KNJIŽARAMA ILI NA WWW.MOZAIK-KNJIGA.HR!  CURTIS SITTENFELD, autorica je uspješnica Zlatne klupe, Muškarac iz snova, Američka supruga i Sisterland, koje su prevedene na dvadeset i pet jezika. Objavljuje i publicistiku, između ostaloga u New York Timesu, The Atlanticu, Timeu, Vanity Fairu i Glamouru, kao i u radioemisiji This American Life. Rođena u Cincinnatiju, trenutačno živi s obitelji u St. Louisu. Dobra prilika treći je njezin roman preveden na hrvatski jezik.

Krenimo redom: Liz i Jane dobre su kćeri. Došle su kući u provincijski Cincinnati kako bi se našle pri ruci oboljelom ocu i majci koja se baš ne snalazi najbolje u novonastaloj situaciji. No kad se svi nađu pod istim krovom, stari obrasci brzo se vraćaju, a majčini prigovori da su još uvijek neudane, djevojke zamaraju iz dana u dan, ali samo dok na roštilju kod obitelji Lucas ne upoznaju dvojicu poželjnih neženja...

Chip Bingley nije samo šarmantan liječnik, nego i zvijezda reality showa. Ali Chipov prijatelj, bahati Fitzwilliam Darcy, jedva može probaviti Cincinnati i njegove stanovnike. Jane je očarana Chipom, a Liz skeptična prema Darcyju. Dok se Liz bavi očevim sve većim zdravstvenim računima, svojim mušičavim sestrama i rođakom Williejem koji ju pokušava poljubiti, pomalo shvaća da je obiteljska financijska propast pred vratima i da mora uzeti stvar u svoje ruke. Ali, gdje ima srca koja uzbuđeno kucaju i majki koje navaljuju, ljubavni problemi riješit će se na najnevjerojatniji i najzabavniji način. Iz ruke Curtis Sittenfeld, Ponos i predrasude prenesene u naš moderni svijet odišu radošću i istinom.

Istina, nitko ne piše kao Austen, s posebno istančanim smislom za emocije, no to nitko ni ne želi. Sittenfeld je, s druge strane, vrsna interpretatorica. Njezina posebna vještina ne leži samo u jednostavnom stilu pisanja, već i u vrsnoj karakterizaciji i motivaciji široke lepeze likova. Ponos i predrasude roman je koji se dotiče nekoliko uvijek aktualnih tema: ljubavi, društvena statusa, obitelji i novca. Ovaj roman stoga je odlična prilika da se prikaže na koji način te bezvremenske teme djeluju i danas, u svijetu koji nerijetko ne možemo odvojiti od virtualnog.

O autorici: CURTIS SITTENFELD, autorica je uspješnica Zlatne klupe, Muškarac iz snova, Američka supruga i Sisterland, koje su prevedene na dvadeset i pet jezika. Objavljuje i publicistiku, između ostaloga u New York Timesu, The Atlanticu, Timeu, Vanity Fairu i Glamouru, kao i u radioemisiji This American Life. Rođena u Cincinnatiju, trenutačno živi s obitelji u St. Louisu. Dobra prilika treći je njezin roman preveden na hrvatski jezik.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.