Na umu treba imati da je koža osjetljiva i ne smijemo je bombardirati kozmetičkim pripravcima! Tako prilikom korištenja više različitih proizvoda treba biti oprezan – na primjer, istovremeno korištenje proizvoda koji sadrže retinol i onih s alfa hidroksilnim kiselinama može uzrokovati iritacije i neugodu na koži

žena, zdrava koža

1. Što sve obuhvaća pravilna njega kože?

Pravilna njega kože podrazumijeva četiri važna koraka – čišćenje, njegu, hidrataciju i njegu kože oko očiju. Svakodnevna njega lica obavezno započinje njegovim dubinskim čišćenjem. Nakon toga, potrebno je nanijeti odgovarajući serum koji djeluje na problematična područja. Naime, zlatno je pravilo prvo nanijeti proizvode čija je struktura „tanja", stoga serumi uvijek dolaze prije hidratantnih krema. Slijedi nanošenje hidratantne anti-age kreme bez obzira na dob, a važno je napomenuti da, kada govorimo o dnevnoj njezi, krema za lice mora imati i veći zaštitni faktor. Kremu za područje oko očiju dolazi zadnja i kažiprstom se lagano nanosi na područje oko očiju. Sve to uključuje nekoliko proizvoda pa pazite da ne koristite preparate koji se međusobno "ne podnose", tj. koji mogu uzrokovati iritacije i crvenilo.

Na umu treba imati da je koža osjetljiva i ne smijemo je bombardirati kozmetičkim pripravcima! Tako prilikom korištenja više različitih proizvoda treba biti oprezan – na primjer, istovremeno korištenje proizvoda koji sadrže retinol i onih s alfa hidroksilnim kiselinama može uzrokovati iritacije i neugodu na koži.

2. Treba li hidratizirati masnu kožu?

Masnu kožu također treba hidratizirati. Naime, masnoća kože može značiti i da je koža suha iznutra. Postoje nemasne kreme koje kožu hidratiziraju bez dodatne masnoće ili začepljenja pora.

Kod masne kože svakako izbjegnite nanošenje proizvoda od kojih jedan sadrži alkohol, a drugi alfa hidroksilne kiseline.

3. Kako odabrati najbolji proizvod za svoju kožu?

Ključ je u finalnom rezultatu. Treba prepoznati kritična područja koja zahtijevaju posebnu njegu (hidrataciju, smanjenje sitnih bora, uklanjanje tamnih mrlja, kontrola masnoće kože) te u skladu s tim izabrati proizvod koji je najbolji za to. Nije svaki proizvod za svakoga te svaka koža zahtjeva poseban tretman.

4. Koji je najbolji način izbjegavanja preranog starenja?

Krema sa zaštitnim faktorom. Korištenje zaštite od sunca koži „kupuje" vrijeme. U većini slučajeva, sunce je glavni uzrok ranog starenja kože. Što ranije se počne koristiti krema za zaštitu od sunca, to bolje.

S kremama za zaštitu od sunca nikako ne kombinirajte bilo kakvu njegu koja sadrži ekstrakte citrusa ili eterična ulja citrusa - oni su fototoksični i u kombinaciji sa sunčevom svjetlošću mogu izazvati mrlje, crvenilo i flekove, a uz kreme za sunce dodatnu iritaciju kože i osip.

5. Kako djeluju kreme sa zaštitnim faktorom?

Postoje dvije vrste sunčeve svjetlosti: UVA i UVB zrake. UVA zrake utječu na starenje, a UVB zrake uzrokuju opekline – kožu treba zaštititi od obje vrste. SPF (Sun Protection Factor) označava vremenski period koji možete provesti na suncu uz kremu za sunčanje. Na primjer, ako koži treba 10 minuta da izgori, zaštitni faktor 15 omogućava izloženost suncu 150 minuta umjesto 10 minuta.

6. Uzrokuje li umjetna rasvjeta oštećenja na koži te koji još čimbenici mogu uzrokovati prerano starenje kože?

Ne kao sunčeva svjetlost, iako sadrži UVA/UVB zrake. Kremu za zaštitu od sunca potrebno je nanositi svaki dan, čak i ako ostajete u kući. Također, tu je i onečišćeni zrak koji sadrži slobodne radikale koji uzrokuju mikro oštećenja kože. Zbog toga ju je potrebno čistiti svaki dan te navečer hidratizirati. Jednako tako, konzumacija alkohola, nedostatak sna i pušenje imaju negativan utjecaj na zdravlje kože.

7. Kako djeluju alfa hidroksi kiseline?

Voćne kiseline ili alfa-hidroksi kiseline vrlo učinkovito djeluju na različite nedostatke na koži. Njihovo blagotvorno djelovanje bilo je poznato još u doba Kleopatre koja se kupala u kiselom mlijeku, a stare Rimljanke su za njegu kože koristile talog koji ostaje nakon vrenja vina. Naše bake su po koži trljale limun i tako izbljeđivale mrlje po licu i rukama. U ove kiseline spadaju citrusne kiseline, ali i glikolna kiselina. 

Veće koncentracije AH kiselina, nižeg pH, izazivaju i jače ljuštenje kože što dovodi do intenzivnijeg obnavljanja kože, ali mogu izazvati i jaču iritaciju kože. Za vrijeme uporabe preparata i provođenja tretmana treba izbjegavati izlaganje suncu jer je povećana fotosenzibilnost (osjetljivost na sunce) kože. Ako se koriste preparati s UV filtrima, ne treba ih prekidati. Uz njih ne koristite kreme s retinolom i dodatno ne kombinirajte uz eterična ulja citrusa. 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.