Mnogi od nas ne mogu započeti dan bez šalice kave, već sam miris pomaže nam da se lakše izvučemo iz kreveta, pogotovo u ovo hladno i naporno doba godine. Međutim, koliko god kofein bio od pomoći, nije najzdravija opcija za podizanje energije. Nakon početnog boosta energije kofein počinje iscrpljivati naše tijelo i tamo negdje oko podneva jedina pomoć je još jedna doza istog stimulansa. I tako dan privodimo kraju, nakon nekoliko šalica kave, i unatoč osjećaju da ćemo zaspati iste sekunde kada dodirnemo jastuk, kofein nam remeti san, ali i sutrašnje buđenje

zdravi napitci maca i kurkuma

Kako izaći iz ovog kofeinskog začaranog kruga? Postoji li adekvatna zamjena za kavu? Postoji i vrijedno ju je probati! Danas vam donosim dva predivna napitka koji će vas ujutro razbuditi u trenu, a popodne vam pomoći da prebrodite krizu, kako kofeinsku tako i kalorijsku.

Topli napitak s kurkumom

Kurkuma je indijski začin. Aktivni sastojak krurkume je kurkumin koji je zaslužan za žutu boju začina. Kurkumin ima snažno protuupalno i antioksidativno djelovanje, povoljno djeluje na uredno funkcioniranje ženskog spolnog sustava, a pogotovo je blagotvoran za bolove koji se javljaju tijekom PMS-a. Protuupalno djelovanje kurkume izuzetno je važno za kožu. Upalni procesi u tijelu utječu na pojavu bora i ubrzanog starenja kože. Kurkuma pomaže koži da izgleda svježije i mlađe. Kurkuma je u Ayurvedskoj medicini poznata i kao energetski stimulans koji podiže razinu energije podupirući funkciju jetre.

Kurkuma je idealna za zagrijati tijelo u hladno doba godine, osigurava dovoljno energije za početak dana čija razina ne pada naglo već postepeno i na taj način ne iscrpljuje dodatno organizam. Fantastičnog je okusa i više nego dostojna zamjena za jutarnju kavu. Kada god konzumirate kurkumu dodajte i malo papra koji će znatno povećati apsorpciju, inače teže iskoristive kurkume.

Sastojci

- 300 ml kokosovog mlijeka
- 2 datulje
- ½ žličice đumbira (u prahu ili svježeg)
- 1 žličica kurkume (u prahu ili svježe)
- 1 žlica meda
- sjemenke ½ mahune vanilije
- prstohvat soli
- prstohvat papra

Priprema: Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku pjenastu tekućinu. Ugrijte i poslužite.

zdravi napitci maca i kurkuma

Topla čokolada s macom

Maca je biljka s područja Anda čiji se čudotvorni korijen koristi već stoljećima. Žene iz Perua od pamtivijeka koriste macu za povećanje plodnosti i libida te probleme povezane s PMS-om i menopauzom. Nutricionisti danas macu svrstavaju u skupinu adaptogena, tvari koje potiču ravnotežu u organizmu. Jednostavno rečeno, maca povećava izdržljivost tijela, tjelesnu i mentalnu, pogotovo u uvjetima stresa i iscrpljenosti. Dnevna doza mace je 1 žlica praha, učinak mace je veći ako se ne konzumira svakoga dana, 2-3 puta tjedno dovoljno je za maksimalnu efikasnost.

Utjecaj ovog drevnog korijena uočiti ćete već nakon prvih nekoliko konzumacija. Povećana energija i veća izdržljivost tijekom dana pomoći će vam da zaboravite kofein vrlo brzo, a vruća čokolada je svakako ukusnija opcija od kave.

Sastojci:

- 300ml bademovog mlijeka (ili bilo kojeg biljnog mlijeka)
- 1 žlica kvalitetnog kakaa
- 1 žlica maca praha
- ½ žličice cimeta u prahu
- ½ žlice meda

Priprema: Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku pjenastu tekućinu. Ugrijte i poslužite.

Adriana Juriša

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.