Tko može odoljeti mekanim i mirisnim krafnama? Ove tradicionalne slastice od dizanog tijesta nezaobilazna su poslastica fašničkog vremena

krafne recepti

Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 80 g šećera
- 2 vanilin šećera
- prstohvat soli
- 1/2 svježeg kvasca (20 g)
- 4 žutanjaka
- 300 ml mlijeka
- 80 ml ulja
- 2 žlice ruma
- naribana korica 1 limuna ili naranče

Priprema: U zdjelicu razlomite kvasac i pomiješajte ga s 1 žlicom brašna, 1 žlicom šećera i malo mlakog mlijeka (mlijeko oduzmite od ukupne količine). Ostavite kvasac da odstoji 10-15 minuta, dok ne postane pjenast. Žutanjke izmutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte limunovu ili narančinu koricu (ili miks) te rum, mlijeko i ulje.

U veću zdjelu stavite brašno, sol, pripremljeni kvasac i jaja koja ste razmutili s ostalim sastojcima.
Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga barem sat vremena na toplome mjestu da udvostruči volumen. Kada tijesto dovoljno naraste premijesite ga i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na 1 cm debljine. Kalupom izrežite krugove, prekrijte ih krpom i ponovno ostavite tijesto da se diže 15-20 minuta.

U dubljem loncu zagrijte ulje. Kada drvenu kuhaču uronite u ulje i oko nje se počnu stvarati mjehurići znači da je ulje dovoljno zagrijano. Stavite nekoliko krafni u lonac i pržite ih na laganoj vatri 2-3 minute pazeći da vam ne izgore. Kada krafne stavljate u ulje stavljajte prvo gornju stranu, poklopite ih i pecite dok ne porumene. Zatim ih okrenite i ispecite do kraja, ali bez poklopca.

Pečene krafne stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće. Vruće krafne napunite s marmeladom od marelice i posipajte šećerom u prahu. Osim pekmezom, krafne možete puniti kremom od vanilije ili čokoladnim namazom, preliti čokoladnom glazuom pa posipati šarenim mrvicama... glavno da su po vašem guštu!

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.