Tko može odoljeti mekanim i mirisnim krafnama? Ove tradicionalne slastice od dizanog tijesta nezaobilazna su poslastica fašničkog vremena
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 80 g šećera
- 2 vanilin šećera
- prstohvat soli
- 1/2 svježeg kvasca (20 g)
- 4 žutanjaka
- 300 ml mlijeka
- 80 ml ulja
- 2 žlice ruma
- naribana korica 1 limuna ili naranče
Priprema: U zdjelicu razlomite kvasac i pomiješajte ga s 1 žlicom brašna, 1 žlicom šećera i malo mlakog mlijeka (mlijeko oduzmite od ukupne količine). Ostavite kvasac da odstoji 10-15 minuta, dok ne postane pjenast. Žutanjke izmutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte limunovu ili narančinu koricu (ili miks) te rum, mlijeko i ulje.
U veću zdjelu stavite brašno, sol, pripremljeni kvasac i jaja koja ste razmutili s ostalim sastojcima.
Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga barem sat vremena na toplome mjestu da udvostruči volumen. Kada tijesto dovoljno naraste premijesite ga i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na 1 cm debljine. Kalupom izrežite krugove, prekrijte ih krpom i ponovno ostavite tijesto da se diže 15-20 minuta.
U dubljem loncu zagrijte ulje. Kada drvenu kuhaču uronite u ulje i oko nje se počnu stvarati mjehurići znači da je ulje dovoljno zagrijano. Stavite nekoliko krafni u lonac i pržite ih na laganoj vatri 2-3 minute pazeći da vam ne izgore. Kada krafne stavljate u ulje stavljajte prvo gornju stranu, poklopite ih i pecite dok ne porumene. Zatim ih okrenite i ispecite do kraja, ali bez poklopca.
Pečene krafne stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće. Vruće krafne napunite s marmeladom od marelice i posipajte šećerom u prahu. Osim pekmezom, krafne možete puniti kremom od vanilije ili čokoladnim namazom, preliti čokoladnom glazuom pa posipati šarenim mrvicama... glavno da su po vašem guštu!
Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet
Lady 12
@22.01.2019. 08:01 3Obožavam krafne
sneki2
@22.01.2019. 08:50 2Nikad im nisam mogla odoljeti! Pravim ih godinama po ovakvom receptu i mogu reći da je odličan!
beba
@22.01.2019. 11:33 2Obožavam!!!! Jedem ih posebno u ovo karnevalsko doba......
Minimojka
@22.01.2019. 12:06 2savrsen recept i divna fotka
Gioia
@22.01.2019. 13:40 2Probala napraviti krafne, no uvijek isto, pretvrde, jednostavno nisam za to.
Ove su savršene.
Nikolina
@22.01.2019. 14:17 3Mmmmmmm...
iako inače volim kuhati i praviti kolače, krafne nikad nisam radila.. možda ću isprobati po ovom receptu.
golub
@22.01.2019. 14:24 1Obožavam krafne , kako ova slika fino izgleda , njami.
mademoiselle1
@22.01.2019. 14:53 3Nikad ne pravim al zato uvijek jedem :))
cuce
@22.01.2019. 15:43 2Odlicno izgleda recept.Iako klasika, ne sjecam se da sam ikad pravila...Morat cu to ispraviti :)
irija
@22.01.2019. 17:31 2Nikad ih nisam pravila,ali ih jako volim.Ove predivno izgledaju.
tea22
@23.01.2019. 11:36 1Ovo prvi put danas radim. :)
poison_ivy
@23.01.2019. 15:33 2Njaaam ove izgledaju prefino, sad mi se jedu a ja na dijeti
nanica
@23.01.2019. 17:29 2na znam raditi krafne ni buhtle,mislim da mi ne bi uspijele,više sam od torti,keksa i miksanja,muči me ono čekati da narastu i mora biti toplo u stanu što kod mene baš i nije,mama je radila savršene i prazne i punila ih špricom,punu kutiju bi mi nosila do posla a onda kad smo navalili i u trenu prazna kutija....naše mame su znale sve!
Leonalele
@24.01.2019. 08:03 2Obožavam krafne.
sneki2
@24.01.2019. 08:42 1Ma nanice, nije problem ni dizano tijesto. Samo se treba odlučiti i probati. Ako već pečeš ostale kolače ovo će ti biti mačji kašalj..
vmarina
@24.01.2019. 13:23 2Izgleda malo komplicirano.