Već neko vrijeme želim napraviti savršenu Pavlovu. Prvi puta kada sam je radio nije mi baš uspjela. Ispala je preslatka, imala je previše šlaga, a i nije bila ispečena dobro. Ova Pavlova, čiji recept imate pred sobom, ispala je ODLIČNO! 

Marko Josipović
Marko Josipović

Marko Bakes

Ova Schwarzwald Pavlova nije preslatka, ima lagan okus kave i odličnu svježinu koju daju višnje. Na gotovu tortu stavite prskalice i imate odličan desert za božićnu ili novogodišnju zabavu!

Sastojci za kore:

- 6 bjelanjaka
- 320 g šećera 
- 1 čajna žlica octa
- 2 čajne žlice gusnella
- žlica kakaa u prahu

Sastojci za kremu:

- 4 žumanjka
- 480 ml mlijeka 
- žličica kvalitetne kave
- 100 g šećera 
- 50 g gusnella 
- 30 g maslaca 
- žličica ekstrakta vanilije
- 40 ml vrhnja za šlag

schwarzwald pavlova

Dodaci: 
- višnje, svježe ili iz kompota
- naribana čokolada, za ukras
- ganache (60 g čokolade za kuhanje + 50 ml vrhnja za šlag, otopljeno u mikrovalnoj i ohlađeno)

Priprema:

1) Razdvojite bjelanjke od žumanjaka. Najbolje ih je razdvojiti još dok su jaja hladna te ostaviti bjelanjke da dođu do sobne temperature, a žumanjke ćete odmah iskoristiti.

2) U loncu zagrijte mlijeko, 50 g šećera, ekstrakt vanilije i kavu. U drugoj zdjeli izmiksajte drugih 50 g šećera i gusnell sa žumanjcima, dok ne budu pjenasti i svjetliji u boji. Kada mlijeko zavrije, dodajte u žumanjke, mješajući, kako ne biste dobili kajganu. Vratite u lonac i miješajte bez prestanka dok se gusnell ne aktivira. Nakon što se smjesa zgusne. Kuhajte još dvije-tri minute kako bi se gusnell potpuno aktivirao i kako ne biste imali brašnast okus. Prebacite u zdjelu, pokrijte plastičnom folijom tako da dodiruje površinu i stavite da se hladi. 

schwarzwald pavlova

3) Zagrijte pećnicu na 180°C stupnjeva. Za kore izmiksajte bjelanjke u čistoj metalnoj ili staklenoj zdjeli s prstohvatom soli. Kada počne biti pjenasto, polako dodajte šećer dok se ne rastopi i dok smjesa ne bude pjenasta i sjajna. Lagano mikserom umiješajte ocat i gusnell. Na papiru za pečenje nacrtajte krugove od oko 20 cm promjera ili jednostavno izlijte smjesu "od oka". Prije nego što stavite smjesu na lim, u nju lagano umiješajte kakao u prahu, ali ne u potpunosti, već da bude prošaran kroz smjesu. Kad stavite kore u pećnicu, spustite temperaturu na 140 °C stupnjeva i pustite da se kore suše 60-75 minuta. Ako su vam kore na dva nivoa u pećnici, nakon 30-ak minuta zamijenite limove. Nakon pečenja ostavite da se suše u ugašenoj pećnici još barem tri sata.

schwarzwald pavlova

4) U ohlađenu kremu lagano umiješajte prethodno napravljen šlag od vrhnja za šlag. Ocijedite višnje iz kompota ili izvadite koštice iz svježih višanja te naribajte čokoladu nožem ili spravicom za guljenje jabuka. Između svakog sloja stavite malo kreme, višanja i ganachea, a na vrhu napravite lijepo brdo svih sastojaka i naribane čokolade. Možete ukrasiti i onim lijepim višnjama koje i nisu baš fine, ali izgledaju savršeno! Ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se okusi razviju i uživajte u veeeelikom komadu uz dobar božićni (ili ne-božićni) film! 

Pratite Markov blog na: markobakes.blogspot.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.