Jedan od najtraženijih kolača u mojoj kući je tiramisu. Svi ga obožavaju, ali ja ne volim raditi stalno iste kolače jer želim isprobavati nove stvari. Zbog toga sam, ovoga puta, spojio tiramisu i roladu :)
Tražio sam neke ideje na Pinterestu za roladu i onda mi je sinulo... Odlučio sam spojiti tiramisu i roladu i ispalo je nešto božanstveno!
Sastojci:
1) Za biskvit:
- 5 jaja, razdvojeni žumanjci i bjelanjci
- 100 g šećera
- 1 žlićica ekstrakta vanilije
- 75 g maslaca, otopljenog i ohlađenog na sobnu temperaturu
- 100 g brašna
- 25 g gussnela
- šećer u prahu
2) Za kremu:
- 150 ml vrhnja za šlag
- 150 g mascarpone
- 2-5 žlica šećera u prahu, koliko slatko volite
- 1 vrećica vanilin šećera
3) Za kavu i preljev od čokolade:
- 100 ml kipuće vode
- 1 velika žlica instant kave
- žlica ruma
- 30 g maslaca
- 150 ml vrhnja za šlag
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 žlica mlijeka
Priprema:
1) Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i prekrijte papirom za pečenje niski kalup (otprilike 40 x 30 cm). Bjelanjke istucite u čistoj zdjeli. Kad postanu pjenasti polako umiješajte 50 g šećera. Drugih 50 g istucite sa žumanjcima i ekstraktom vanilije dok ne dobijete gustu, svijetlu smjesu. Polako umiješajte bjelanjke u žumanjke. Odvojite dio smjese u drugu zdjelu i u nju umiješajte otopljeni maslac (tako će se maslac bolje umiješati u cijelu smjesu). Taj dio ulijte u cijelu smjesu i u nju prosijte brašno i gussnel. Lagano špatulom ili velikom metalnom žlicom umiješate tako da smjesa ostane prozračna. Izlijte u kalup i pecite 7-10 minuta. Nakon što je biskvit pečen, stavite ga na čistu krpu i pospite šećerom u prahu te zarolajte da se hladi u tom položaju. Tako će se biskvit naviknuti na taj zarolani položaj.
2) Za kremu istucite vrhnje za šlag sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte mascarpone i rum. Umiješajte sve dok ne bude pjenasto i stavite u hladnjak dok vam ne zatreba.
3) Kavu pripremite tako da kipuću vodu ulijete u instant kavu dok se ona ne otopi. (Ja ovdje dodam i kakao za laganu čokoladnu notu.) U ohlađenu kavu dodajte rum.
4) Preljev od čokolade pripremite tako da u lončiću zagrijete mlijeko, maslac i vrhnje za šlag. Dok se to grije, natrgajte čokoladu na male komadiće te vruće vrhnje za šlag prelijte preko čokolade. Ostavite par minuta da se čokolada rastopi, a onda dobro promiješajte. Ostavite sa strane na sobnoj temperaturi da se malo ohladi.
5) Kada je sve spremno možete završiti kolač. Odrolajte biskvit i lagano namočite kavom. Premažite ga ravnomjerno kremom i zarolajte. Ako nešto kreme iscuri van, slobodno se nagradite. :)
6) Stavite kolač 15-ak minuta u hladnjak da se krema malo stvrdne, a onda ga postavite na žičani stalak i prelijte čokoladom. (Ja sam nekoliko puta prelijevao - prvi puta, pa u hladnjak, pa ponovno.) Ako vam ostane čokolade, istucite je pjenjačom na brzinu i njome možete napraviti rozete na finalnom kolaču. Ako hoćete, možete posipati roladu čokoladnim mrvicama. Uživajte!
Pratite Markov blog na: markobakes.blogspot.com
beba
@31.05.2016. 13:15 0Obožavam!!!!!!
paoola
@31.05.2016. 14:41 1Super izgleda, pohvala za fotke! Bacit ću oko tu i tamo na Markov blog ;-)
poison_ivy
@31.05.2016. 16:53 1Marko je genijalan! Ovo izgleda predobro :)
Minimojka
@31.05.2016. 17:26 1ajmeeeee, savrseno
Nikolina
@31.05.2016. 20:22 1Odličan recept, a kolač super izgleda, bravo Marko!
uci123
@31.05.2016. 21:27 0Mljac!
MalaMo066
@31.05.2016. 22:56 0Prefino izgleda!
Đuki
@01.06.2016. 09:52 0Uuuu, mljac!!!
sarah999
@01.06.2016. 14:57 0Savršeno! Isprobat ću svakako. Marku sve pohvale!