Jedan od najtraženijih kolača u mojoj kući je tiramisu. Svi ga obožavaju, ali ja ne volim raditi stalno iste kolače jer želim isprobavati nove stvari. Zbog toga sam, ovoga puta, spojio tiramisu i roladu :)

Marko Josipović
Marko Josipović

Marko Bakes

Tražio sam neke ideje na Pinterestu za roladu i onda mi je sinulo... Odlučio sam spojiti tiramisu i roladu i ispalo je nešto božanstveno!

Sastojci:

1) Za biskvit:

- 5 jaja, razdvojeni žumanjci i bjelanjci
- 100 g šećera
- 1 žlićica ekstrakta vanilije
- 75 g maslaca, otopljenog i ohlađenog na sobnu temperaturu
- 100 g brašna
- 25 g gussnela
-  šećer u prahu

2) Za kremu:

- 150 ml vrhnja za šlag
- 150 g mascarpone
- 2-5 žlica šećera u prahu, koliko slatko volite
- 1 vrećica vanilin šećera

3) Za kavu i preljev od čokolade:

- 100 ml kipuće vode
- 1 velika žlica instant kave
- žlica ruma
- 30 g maslaca
- 150 ml vrhnja za šlag
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 žlica mlijeka

tiramisu rolada

tiramisu rolada

Priprema:

1) Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i prekrijte papirom za pečenje niski kalup (otprilike 40 x 30 cm). Bjelanjke istucite u čistoj zdjeli. Kad postanu pjenasti polako umiješajte 50 g šećera. Drugih 50 g istucite sa žumanjcima i ekstraktom vanilije dok ne dobijete gustu, svijetlu smjesu. Polako umiješajte bjelanjke u žumanjke. Odvojite dio smjese u drugu zdjelu i u nju umiješajte otopljeni maslac (tako će se maslac bolje umiješati u cijelu smjesu). Taj dio ulijte u cijelu smjesu i u nju prosijte brašno i gussnel. Lagano špatulom ili velikom metalnom žlicom umiješate tako da smjesa ostane prozračna. Izlijte u kalup i pecite 7-10 minuta. Nakon što je biskvit pečen, stavite ga na čistu krpu i pospite šećerom u prahu te zarolajte da se hladi u tom položaju. Tako će se biskvit naviknuti na taj zarolani položaj.

2) Za kremu istucite vrhnje za šlag sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte mascarpone i rum. Umiješajte sve dok ne bude pjenasto i stavite u hladnjak dok vam ne zatreba.

3) Kavu pripremite tako da kipuću vodu ulijete u instant kavu dok se ona ne otopi. (Ja ovdje dodam i kakao za laganu čokoladnu notu.) U ohlađenu kavu dodajte rum.

4) Preljev od čokolade pripremite tako da u lončiću zagrijete mlijeko, maslac i vrhnje za šlag. Dok se to grije, natrgajte čokoladu na male komadiće te vruće vrhnje za šlag prelijte preko čokolade. Ostavite par minuta da se čokolada rastopi, a onda dobro promiješajte. Ostavite sa strane na sobnoj temperaturi da se malo ohladi.

5) Kada je sve spremno možete završiti kolač. Odrolajte biskvit i lagano namočite kavom. Premažite ga ravnomjerno kremom i zarolajte. Ako nešto kreme iscuri van, slobodno se nagradite. :)

6) Stavite kolač 15-ak minuta u hladnjak da se krema malo stvrdne, a onda ga postavite na žičani stalak i prelijte čokoladom. (Ja sam nekoliko puta prelijevao - prvi puta, pa u hladnjak, pa ponovno.) Ako vam ostane čokolade, istucite je pjenjačom na brzinu i njome možete napraviti rozete na finalnom kolaču. Ako hoćete, možete posipati roladu čokoladnim mrvicama. Uživajte! 

tiramisu rolada

Pratite Markov blog na: markobakes.blogspot.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.