Omiljena slastica iz francuske kuhinje oduševit će sladokusce i postati omiljeni desert za sve prigode
Sastojci:
Sastojci za tijesto:
- 250 ml mlijeka
- 120 g maslaca
- 50 g šećera
- prstohvat soli
- 150 g glatkog brašna
- 3 veća jaja
Sastojci za kremu:
- 350 ml mlijeka
- 80 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 žutanjka
- 60 g gustina
- 100 g maslaca
Priprema: Za pripremu kreme žutanjke izmutite sa šećerom, gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja. Kipuće mlijeko polako ulijevajte u posudu sa žutanjcima i lagano mutite pjenjačom. Zatim sve vratite natrag u lonac u kojem se kuhalo mlijeko. Kremu kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Vruću kremu premjestite u zdjelu pa prekrijte površinu prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica. Ohlađenu kremu kratko izmiksajte s maslacem sobne temperature.
Za pripremu tijesta u većem loncu zagrijte mlijeko zajedno sa šećerom, soli i maslacem. Mlijeko kuhajte do vrenja povremeno miješajući kako bi se šećer i maslac otopili. Maknite smjesu s vatre pa dodajte brašno i kuhačom energično miješajte smjesu dok se tijesto ne formira u kuglu, odnosno dok se ne počne odvajati od stijenke lonca. Ostavite smjesu da se ohladi do sobne temperature. Tada dodajte jedno po jedno jaje. Nakon svakog dodavanja jaja kuhačom sve dobro izmiješajte.
Pripremljeno tijesto stavite u slastičarsku vrećicu (sa ili bez zvjezdastog nastavka) pa na lim za pečenje obložen masnim papirom istiskujte eklere jednake dužine i debljine. Eklere pecite 20-25 minuta na temperaturi od 180 °C. Ohlađene eklere prerežite po pola pa punite ohlađenom kremom od vanilije ili ih probušite s donje strane na nekoliko mjesta pa ih punite kremom. Probušite ih uz pomoć nastavka za dekoraciju torti. Prije posluživanja eklere pospite šećerom u prahu ili ih prelijte otopljenom čokoladom. Ja sam na pari otopila 100 g čokolade i njome prelila dio eklera, a dio eklera sam posipala šećerom u prahu.
Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet
Lady 12
@26.02.2019. 10:05 3Čini se prefino
beba
@26.02.2019. 10:22 2Obožavam taj kolač!!!1
sneki2
@26.02.2019. 11:17 2uff; ne dovedi me u napast...
mademoiselle1
@26.02.2019. 13:57 4Slatkoo
golub
@26.02.2019. 14:31 1Jaaaako fin recept, kolači izgledaju prefino.
Minimojka
@26.02.2019. 21:16 1izgledaju tako primamljivo
cuce
@26.02.2019. 21:27 1Jaaako fino, rekla bi moja djevojcica :) Cim uhvatim vremena, isprobati obavezno!
MimiIv
@26.02.2019. 23:30 2Preslatko izgleda :)
irija
@27.02.2019. 14:59 1Obožavam ovaj desert jednostavno neodoljiv je.
Gioia
@28.02.2019. 09:15 1Mmmmm
bubi13
@28.02.2019. 10:07 1Predivni su!!!!
nives023
@02.03.2019. 19:34 1Mljac, mljac...