U Hrvatskoj je predstavljena kontracepcijska pilula Qlaira, prva anti-bebi pilula s prirodnim estradiolom, koja će se od ovog mjeseca moći nabaviti u domaćim ljekarnama. Qlaira je prva kontracepcijska pilula koja oslobađa prirodni estradiol, identičan hormonu estrogenu koji proizvodi žensko tijelo. Na ovaj način, ženama je ponuđen novi izbor i predstavljena potpuno nova klasa kontracepcijskih tableta

žena, kontracepcija„Qlaira se na tržištu Europe pojavila prije gotovo dvije godine i do sada je registrirana u 61 zemlji svijeta, a veliko nam je zadovoljstvo istaknuti da je među njima i Hrvatska. S Qlairinim dolaskom na tržište Bayer Schering Pharma je počela novo poglavlje u povijesti kontracepcijskih tableta.", istaknuo je dr. Željko Dubravac iz Bayer Schering Pharme na predstavljanju Qlaire u Zagrebu te dodao kako ona predstavlja daljnji korak u razvoju kontracepcijskih pilula.

Kako sve više žena želi upravo ovakav tip kontracepcijske pilule pokazalo je i europsko istraživanje iz 2006. godine, gdje je impresivnih 70% žena ustvrdilo da im je vrlo važno koristiti pilule koje su bazirane na prirodnom hormonu. Isto tako, prema rezultatima istraživanja koje je u Hrvatskoj provedeno u ožujku ove godine, čak 45 posto žena odgovorilo je da sadržaj prirodnog hormona utječe na njihovu odluku o uzimanju kontracepcijskih tableta.

Drugačija estrogenska komponenta

Tijekom posljednjih 50 godina estrogenska komponenta u kontracepcijskim pilulama je ostala ista. Tek pojavom Qlaire po prvi puta je postalo moguće da se razviju pilule temeljene na prirodnom estradiolu zbog jedinstvenog načina doziranja koje je omogućilo zadovoljavajuću razinu kontrole krvarenja. 

"Jedna od osnovnih karakteristika pilule Qlaira jest da je ona dizajnirana da djeluje u koordinaciji sa ženskim tijelom tako što pilule pružaju odgovarajuću razinu hormona ovisno o danu ciklusa. Na taj je način omogućena dobra kontrola ciklusa i pouzdan kontraceptivni učinak", objašnjava prof. Velimir Šimunić, predstojnik Zavoda za humanu reprodukciju Klinike za ženske bolesti i porode Petrova te dodao kako žene imaju različite potrebe za kontracepcijom te je važno da u ponudi imaju nove kontracepcijske opcije koje najbolje odgovaraju njihovom načinu života. Naglasio je kako je vrlo važno da se žene prije uzimanja bilo koje vrste kontracepcije, pa tako i Qlaire, posavjetuju sa svojim ginekologom.

qlaira

Qlaira sadrži 28 pilula od kojih je 26 aktivnih, a posljednje dvije su placebo, kako se ne bi prekidao kontinuitet uzimanja tableta.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.