Nova kolekcija kuće Dior predstavljena na pariškom Tjednu visoke mode, u slavnom muzeju Rodin, nalik je privlačnom jelu, ali bez ikakvih začina. Dizajner Bill Gaytten, godinama u sjeni velikog Galliana, napokon je dobio priliku pokazati vlastito umijeće, ali nažalost nije donio nikakvo osvježenje. Njegova je revija, dapače, sasvim jasno pokazala koliko je teško zamagliti sjećanje na virtuozan rad ekscentričnog, ali ingenioznog Galliana

dior, bill gaytten

Nova kolekcija Diora koju potpisuje Bill Gaytten ne posjeduje ama baš nikakvu magiju. Iako Gaytten nastoji u odjeću utisnuti vlastitu viziju, ne uspijeva se osloboditi detalja Gallianovog doba pa svojim ostvarenjima daje pomalo banalnu, neodređenu rezonancu. S druge strane, to je razumljivo jer je Gaytten gotovo 15 godina razrađivao i finalizirao Gallianove ideje pa se teško može riješiti njegove estetike u tako kratkom roku. To je uspjelo jedino Sarah Burton koja je, preuzevši dizajnersku palicu kuće Alexander McQueen (nakon McQueenove smrti), nevjerojatno vješto spojila osobni izričaj s McQueenovim nasljeđem.

dior, bill gaytten

Dok se novi, privremeni kreator Diora još „traži", direktor branda, Sidney Toledano zadovoljan je i sretan da je kuća predstavila nove modele. Zaposleniji je oko traženja novog umjetničkog direktora i oko zarade, pa se ne bavi inovatorskim ili umjetničkim prestižem kolekcije. Međutim, Toledano je smetnuo s uma da brand, ako želi nastaviti prodaju kozmetike, mirisa i drugih proizvoda, mora nastaviti „hraniti" klijentice fantazijom luksuza i ljepote koji jedino može dočarati odjeća. Činjenica je da ova čuvena pariška kuća, i više nego neke druge, ne može dugo ostati bez kreatora jake osobnosti, koji savršeno poznaje poeziju odijevanja i posjeduje dobru mjeru dopadljive ekscentričnosti koju je Galliano pretvorio u zaštitni znak marke.

dior, bill gaytten

Haljine-cvjetovi iz nove kolekcije su kao modeli s generalne probe - čak i najslabiji poznavatelji mode lako će vidjeti da im fali „ono nešto" - kao da nisu finalizirane, ni idejno, ni efektivno.

dior, bill gaytten

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.