Predstavljamo vam našu novu virtualnu izložbu - izložbu fotografija slavne zagrebačke fotografkinje Vladimire Spindler - „Rene i Maša", koju je mlada umjetnica osmislila samo za nas. Jednim klikom otputujte u romantičnu atmosferu Vladimirinih fotografija: „Rene i Maša", by Vladimira Spindler

rene i masa

Vladimira Spindler jedna je od najpoznatijih mladih hrvatskih fotografkinja koja iza sebe ima već niz godina bogate i uspješne profesionalne karijere. Snimala je za veliki broj najpoznatijih domaćih modnih i lifestyle magazina, a trenutno je stalna suradnica magazina GloriaIN. Njen umjetnički dar ne čudi, s obzirom da je iz umjetničke obitelji - baka je bila slavna spisateljica za djecu Sunčana Škrinjarić, a i mama Sanja Pilić nastavila je, jednako uspješno, njenu književnu tradiciju. 

Fotografije koje možete vidjeti na portalu Femina.hr snimljene su, dakako, s puno majčinske ljubavi, ali i vještim fotografskim okom, s nepogrešivim smislom za kadar, boje, kompoziciju, atmosferu... Vladimira Spindler uvijek je bila majstorica „atmosferične" fotografije - njene su snimke nabijene emocijama trenutka, komunikativne i iskrene. Riječ je o 12 portretnih fotografija Vladimirine djece, sina i kćeri, 9-godišnjeg Renea i 6,5-godišnje Maše. Kombinacija je to crno-bijelih portreta, portreta u boji te toniranih u sepiji. Nakon autoričine prve samostane izložbe „Od kuće do vrtića" 2007. godine u zagrebačkom KIC-u, kojom je mlada umjetnica oduševila kritiku i publiku, „Rene i Maša" druga je njena samostalna izložba, ali prva u internetskom mediju. Renea i Mašu mama Vladimira snimala je na dragim i poznatim zagrebačkim i dubrovačkim lokacijama, te u intimi vlastita doma. 

vladimira spindlerNakon bebina rođenja, odmah na posao

Jeste li se uvijek željeli profesionalno baviti fotografijom ili su postojale i druge opcije?
S 19 sam godina otišla od kuće i živjela 4 godine sa snimateljem i fotografom koji me uveo u svijet fotografije. Uz njega sam učila i odlučila se time baviti. Prije toga, željela sam postati slikarica, pa sam završila slikarski odjel u Školi primijenjene umjetnosti.

Biti samohrana majka/slobodna umjetnica sigurno nije lako...
U našoj profesiji, ako nestanete sa scene lako ste zamjenjivi. Bila sam stoga primorana raditi do zadnjeg dana trudnoće, te odmah nakon poroda. Moja snimanja nakon poroda kretala su već 3 tjedna nakon bebinog rođenja. U to vrijeme imala sam stalni angažman u kazalištu "Gavella" gotovo 5 godina, te sam surađivala za Cosmo, Elle, Playboy, Globus, Milu... Moje starije dijete, sin Rene, rastao je u novinskim redakcijama, bio na snimanjima, te na generalnim probama. S Mašom je bilo malo lakše, jer mi je kolegica našla divnu (i dan danas je s nama), tetu Smilju. Ja bih nahranila Mašinku, ona bi je čuvala i onda opet došla ako ja nisam završila za 3, 4 sata kada je Maša ogladnjela... Prije 4 godine odlučila sam se razvesti od muža i imala sam veliku sreću da se pokrenula GloriaIN - u redakciji sam već 4,5 godine i jako sam sretna. 

Nagrađena za hrabrost

A brak - je li vas razočarao?
Propali brak uvijek nosi razočaranja. Često mi sami idealiziramo neku osobu i u to se zaljubimo. Onoga trena kada sam se otrijeznila i shvatila da nas dvoje nemamo više ništa zajedničko i da sam apsolutno sama u braku, odlučila sam se za taj korak. Maša i Rene su bili tako maleni i nisam imala stalno radno mjesto pa je to bio riskantan korak... Ali sam vjerovala da će sve ispasti odlično. Tako je i bilo - stvari su se počele same otvarati. Mislim da sam bila nagrađena za hrabrost.

Trenutno ste zaljubljeni?
Ne, ali ako se pojavi pravi, neću se buniti. : )

Ono malo slobodnoga vremena najradije provodite...
Kazalište, knjige, izložbe, kina, druženja s prijateljima...

Centar Zagreba - vlastiti dnevni boravak

Što najviše volite fotkati?
Za umjetnost nažalost ne ostaje puno vremena. Zagreb i moja djeca su mi vječna inspiracija. Kada snimam neke druge gradove u kojima se nalazim, onda tražim netipičnu ljepotu, koju svi drugi ne prepoznaju, već se ona skriva u nekim kutcima, uličicama... Za oko mi uvijek zapne „socijala" koju nerijetko ovjekovječim - to nosi težinu i tugu i vrlo je inspirativno za mene. 

vladimira spindlerBiste li mogli/željeli živjeti u nekom drugom gradu osim Zagreba?
Volim Zagreb, iako se jako promijenio - ljudska ruka ga je poprilično devastirala... No ja uvijek nađem ono najljepše u njemu. Možda katkada pomislim kako bi bilo lijepo živjeti negdje gdje je toplo, ali to su tek trenutačne maštarije. Živim u centru Zagreba - to je moj dnevni boravak. Tu poznajem cvjećarice, prodavačice, prolaznike... Gotovo svakoga. 

Najljepša sjećanja na zagrebačko djetinjstvo...
Vezana su svakako za moj bicikl. Nakon svih obveza u školi i van nje, sjela bih na bicikl i vrijeme provodila igrajući se s drugom djecom. Igrali smo se na nekadašnjem prekrasnom Cvjetnom trgu, gdje bi nakon izdašne igre pili vodu iz starinske pumpe koja je nekoć tamo stajala. Druga ruta je bio Zrinjevac ili dvorišta i krovovi Zelenog vala. Vrijeme smo provodili na zraku trčeći, rolajući se, vozeći bicikl ili igrajući gumi gumi. A za ružnog vremena presnimavala sam muziku s televizora na kazetofon iz različitih mjuzikala i crtića i pjevala uz njih. A kada bi došlo vrijeme za vježbanje klavira, imala sam lijepu pratnju, svog kanarinca Mozarta.

Osmijeh pobjeđuje sve

A čime su zaokupljena vaša djeca? Kako oni provode vrijeme? Što ih zanima?
Rene obožava životinje i za sada kaže da bi rado bio veterinar koji pleše u kazalistu ili u mjuziklu kada zatreba. A mala Maša cijelo vrijeme drži knjige u rukama i nešto čita. Gdje će je to odvesti, ne znam, nekamo u literaturu...

Što vas najviše veseli?
Kada sja sunca - onda mi se sve čini lakše. Veseli me naravno svaki uspjeh moje djece i njihovog odrastanja u pametne ljude. A još me neizmjerno veseli to što mi je priroda dala da sam po rođenju veseljak, tako da kad i nisu laki dani, kad mislim da neću imati snage za sve, postoji „ono sutra" koje mi kaže da će moj osmijeh pobijediti sve tužno i teško u tom trenutku i vratiti mi snagu.

Jeste li ikada položili vozački ispit? Vozite li se ikada po gradu nekim drugim prijevoznim sredstvom osim vlastita bicikla koji je već postao vaš zaštitni znak?
Vozački sam položila s Mašom u trbuhu i vozila sam neko kratko vrijeme. Sada nemam automobil, jer živim u centru... Ionako mi je bicikl najveća ljubav. Vozim ga u sva godišnja doba, po svim klimatskim uvjetima iliti neuvjetima - kiša, snijeg, hladnoća, vrućina...

vladimira spindler i masa, na biciklu

Pogledajte izložbu: „Rene i Maša", by Vladimira Spindler

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.