Živopisna priča o sudbini mlade žene koja se bori, ne samo za svoju budućnost, već i za otkrivanje tajni iz prošlosti, suvremeni je ljubavni roman, nastao prema motivima klasičnog romana Charlotte Brontë koji će podjednako oduševiti ljubitelje slavnog gotskog romana, ali i dirljivih ljubavnih priča prepunih zanimljivih likova u potraži za srećom. Za prave književne sladokusce ovo je roman koji se ne propušta

bijeg emme hardy

Kada se njezin otac, udovac, utopi na moru, Gemmu Hardy odvedu s rodnoga Islanda u Škotsku, gdje će živjeti s ujakom i njegovom obitelji. Ali nakon smrti brižnoga skrbnika, Gemma ostaje pod krovom kivne ujne i uskoro postaje jasno da je Gemma nepoželjan gost. Kada dobije stipendiju za privatni internat, desetogodišnja Gemma vjeruje da je pronašla savršeno rješenje i revno polazi u novi dom. Međutim, u Claypooleu će se prema njoj ponašati kao prema neplaćenoj služavki. Na Gemmino oduševljenje, škola bankrotira pa ona prihvati posao guvernante na otočju Orkney. Samotna kuća Crni kos pripada gospodinu Sinclairu, londonskom biznismenu, a Gemma je zadužena za skrb o njegovoj osmogodišnjoj nećakinji. Čak i prije prvoga susreta, Gemma je, kao i ostatak otoka, zaintrigirana gospodinom Sinclairom. Bogat je, samac, dolijeće iz Londona kada poželi i u njegovoj nazočnosti cijela kuća živne. Kao pravi par suprotnosti, njih dvoje se međusobno privuku, ali Gemmina najveća kušnja tek slijedi: putovanje ispunjeno strašću i izdajom, iskupljenjem i prosvjetljenjem, koje će je dovesti do života kakav nikada nije sanjala.

"Bijeg Gemme Hardy", smješten u Škotsku i Island u pedesetima i šezdesetima − dojmljiv hommage romanu "Jane Eyre" Charlotte Brontë − prava je saga koja nanovo oživljava neke vječne teme predloška, ali će pouzdano i sama postati klasik.

O autorici: Margot Livesey cijenjena je autorica romana Kuća u Fortune Streetu, U lovu na Veronu, Eva premješta pokućstvo, Nestali svijet, Kriminalci i Domaća zadaća. Njezini tekstovi objavljeni su u časopisima The New Yorker, Vogue i The Atlantic, a stipendije je dobila i od Nacionalnog fonda za poticanje umjetnosti i Guggenheimove zaklade. Za roman Kuća u Fortune Streetu dobila je 2009. godine nagradu L.L. Winship/ PEN New England. Livesey je rođena u Škotskoj i odrasla je na rubu Škotskoga visočja. Živi u okolici Bostona i predaje kreativno pisanje na koledžu Emerson kao "gostujuća istaknuta spisateljica".

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.