Ovih dana kruži puno različitih pojmova vezanih uz kavu. Želite li znati tko je barista, što je specialty kava i zašto imate latte art u šalici, nastavite čitati... 

festival kave

1. Latte art

Latte art svatko voli vidjeti u svojoj šalici! Riječ je o metodi pripreme kave tako da se vruće mlijeko izlije u espresso kreirajući oblike i uzorke na površini. Jedno je istraživanje na Oxfordu pokazalo da su potrošači voljni platiti više za kavu s latte artom jer prepoznaju da je puno energije i umješnosti utrošeno u nju.

2. Cupping

Postupak kušanja kave kako bi se razlučili okusi i arome. Cupping se može obavljati profesionalno, s ciljem ocjenjivanja kave, ili neformalno, kako bi se, primjerice, prepoznalo porijeklo kave.

festival kave

3. Cold brew

Popularna metoda pripreme kave gdje se koristi hladna umjesto vruće vode. Budući da kava nije termički obrađena, u cold brewu do izražaja dolazi prirodna slatkoća kave. Piće koje ne želite propustiti u nadolazećim ljetnim mjesecima!

4. Specialty coffee

Kao “obični” kavopija, imate prilike piti regularnu kavu ili specialty (specijalitetnu) kavu, a jednom kad se naviknete na specialty, nema povratka! Specialty kava je visokokvalitetna i visoko ocijenjena kava (s  minimalno 80 od ukupnih 100 bodova), čija je produkcija - od sadnje, uzgoja, branja, obrade, prženja i pripreme - podvrgnuta posebnoj pažnji.

festival kave

5. Barista

Barista je svakom kavopiji najbolji prijatelj. Riječ je o profesionalcu koji se bavi pripremom i posluživanjem kave, a osim uobičajenih vještina iz uslužnih djelatnosti, dobar barista ujedno posjeduje znanje o porijeklu kave, njenom uzgoju, vrsti prženja, kao i vrstama mljevenja te održavanju opreme za pripremu kave.

http://zagrebcoffeebreak.com
Piše: Irena Rašeta, Kavantura

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.