Ako još uvijek niste oživjeli zimom uspavanu kosu, donosimo važne stručne savjete za osvježenje, zdravlje i njegu kose prije nego je izložite suncu, soli i vjetru

kosa ljetoSvi znamo da je nakon hladnih zimskih dana, koje smo uglavnom provodili u zatvorenim prostorima, kosi potrebno osvježenje. Topao, suhi zrak ju je isušio, hladni zimski vjetar podvrgnuo teškim kušnjama, zimske kape joj uskratile disanje, tako da je i ona jedva dočekala da zasja sunce. Nije čudo, dakle, da je kosa u proljeće obično suha i dehidrirana. Osim vanjskih uzroka koje smo nabrojali, razlog tome je i smanjeni unos vitamina zbog nedostatka svježih namirnica. Što činiti s kosom u proljeće; kako je probuditi iz zimskoga sna?

Njega izvana

Prvi savjet i osnova lijepe kose je šišanje. Govorim o jednostavnom uklanjanju suhih i dotrajalih vrhova koji nisu preživjeli zimu. Mogli bismo reći da proljetnim šišanjem kosa počinje ponovno disati, a nema sumnje da su upravo prvi topli mjeseci najbolje razdoblje za promjenu frizure.

Drugi savjet je njega odgovarajućim preparatima. Tu spada njega pakungom, ampulama te proteinskim sprejem. Pakung prvenstveno namijenjen suhoj i kovrčavoj kosi, nanosi se nakon šamponiranja na ručnikom obrisanu kosu, od sredine vlasi prema vrhovima. Ostavite ga da djeluje 3 do 5 minuta pri čemu kosu možete omotati ručnikom kako bi toplina proizvela što bolji učinak, a nakon isteka preporučenog vremena kosu isperite. Ampula, idealna za tanke i svilenkaste vlasi, nanosi se na šamponiranu i ručnikom obrisanu kosu te ju je potrebno držati isti vremenski period kao i pakung. 

Svakoj vrsti kose pogodan proteinski sprej stavlja se na mokru kosu, nakon šamponiranja i regeneriranja. On štiti kosu od UV zračenja, topline te obojenu kosu od preranog ispiranja boje. Proteinski sprej lako se nanosi: čestice se optimalno raspršuju po cijeloj dužini i prianjaju na vlas poput ovojnice, a pri tom proizvod ne morate dodirivati rukama.

Njega iznutra

Osim njege izvana, kosi je potrebna i njega iznutra. Tržnice su pune svježeg voća i povrća koje će goditi cijelom tijelu, pa tako i kosi. Za njenu unutarnju njegu bitno je unositi što više proteina, vitamina i minerala. Stoga je obrok od mesa i svježeg povrća, desert od svježeg voća i orašastih plodova poslastica za nepce, ali i za zdravu i sjajnu kosu. 

Nikolina Perković
Frizerski studio NIKAS
Pavla Hatza 4, Zagreb
01/4812-380

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.