Za mirisno dobro jutro... ili bilo koje drugo doba dana! Mekana i ukusna peciva od dizanog tijesta s pekmezom zasigurno će razveseliti vaše ukućane i prijatelje
Sastojci:
Dizano tijesto:
- 1 svježi kvasac (40 g)
- 500 g glatkog brašna
- 60 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 jaje
- 300 ml toplog mlijeka
- naribana korica 1/2 limuna
- prstohvat soli
Ostalo:
- pekmez od šljiva
- šećer u prahu za posipavanje
Priprema: Svježi kvasac razmrvite u zdjelici pa dodajte malo šećera i toplog mlijeka (oduzmite od ukupne količine). Promiješajte i ostavite kvasac 15 minuta da se zapjeni. U većoj zdjeli pomiješajte brašno sa šećerom i soli pa dodajte toplo mlijeko, naribanu limunovu koricu i pripremljeni kvasac. Kuhačom ili spiralnim nastavcim za miksanje umijesite tijesto. Zdjelu s tijestom prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite barem sat vremena na toplome mjestu da se diže.
Kada tijesto udvostruči volumen, premijesite ga i ostavite još pola sata da se diže. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela pa svaki dio razvaljajte u duguljasti oblik pravokutnika, 3-4 mm debljine. Tijesto premažite pekmezom, zarolajte pa režite male roladice. Roladice od tijesta slažite na lim za pečenje kojeg ste prekrili masnim papirom ostavljajući malo mjesta između svake roladice. Ako želite, pužiće prije pečenja možete premazati razmućenim jajetom ili samo žutanjkom, ali i ne morate. Pužiće od dizanog tijesta pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180 ℃. Pečene pužiće posipajte šećerom u prahu i odmah poslužite!
Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Instagram: Slatki svijet
beba
@06.03.2024. 11:22 0Obožavam ih!!!!
Minimojka
@06.03.2024. 11:41 1njam njam
Dankinja
@06.03.2024. 12:26 1Uhmmm
golub
@06.03.2024. 16:11 1Uff, prefino izgledaju
Višnjicaaa
@25.03.2024. 08:06 0Izgledaju finoo