Isprobajte jednostavan recept za ukusan i sočan kolač sa šljivama i hrskavim, mrvičastim posipom od cimeta i smeđeg šećera!

kolac sa sljivama i cimetom

Sastojci:

Mrvičasti posip:

- 90 g smeđeg šećera
- 60 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 1 žličica cimeta
- 60 g hladnog maslaca

Biskvitno tijesto:

- 115 g maslaca dobne temperature
- 150 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 jaja
- 100 ml mlijeka
- 100 g kiselog vrhnja
- naribana korica ½ limuna
- 250 g glatkog brašna
- ½ praška za pecivo
- 500 g šljiva + 2 žlice smeđeg šećera

Priprema: U zdjelici pomiješajte smeđi šećer, brašno, cimet i prstohvat soli. Dodajte na kockice narezan hladni maslac i razmrvite ga prstima u suhim sastojcima. Mrvičastu smjesu spremite u hladnjak dok pripremite tijesto. Maslac sobne temperature pjenasto izmiksajte sa šećerom. Zatim dodajte jaja, limunovu koricu i prstohvat soli pa sve još kratko izmiksajte. Dodajte mlijeko i kiselo vrhnje, brašno, prašak za pecivo i još jednom smjesu izmiksajte na najmanjoj brzini, tek toliko da se svi sastojci sjedine.

Manji kalup za pečenje (20x25 cm) namastite i pobrašnite pa izlijte u njega pripremljenu smjesu. Šljive očistite od koštica i pomiješajte s dvije žlice smeđeg šećera pa rasporedite po tijestu. Šljive malo utisnite u tijesto. Po vrhu ravnomjerno rasporedite mrvičasti posip. Kolač pecite 30-35 minuta na temperaturi od 180°C. Čačkalicom provjerite je li pečen. Ohlađen kolač posipajte šećerom u prahu i poslužite se!

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com        
Facebook Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.