Protiv proljetnog bluesa i kišnih dana - isprobajte ovu slasnu tortu od čokolade i šumskog voća, oduševit će vas!

cokoladna torta sa sumskim vocem

Sastojci:

Biskvit:

- 8 jaja
- 240 g šećera
- 50 ml vode
- 80 ml ulja
- 160 g glatkog brašna
- 40 g kakaa u prahu
- 1/2 praška za pecivo
- prstohvat soli

Preljev:

- 450 g šumskog voća
- 100 g šećera

Čokoladna krema:

- 800 ml mlijeka
- 3 pudinga okusa čokolade
- 150 g šećera
- 150 g mliječne čokolade
- 200 g maslaca

Priprema: Za pripremu kreme puding skuhajte u mlijeku prema uputama na vrećici, uz dodatak šećera. U vrući puding dodajte razlomljenu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Kuhani puding premjestite u zdjelu za miksanje, prekrijte vrh prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Maslac sobne temperature pjenasto izmiksajte, a zatim ga postupno dodajte ohlađenom pudingu. Kremu dobro izmiksajte.

Za pripremu biskvita pripremite suhe sastojke – brašnu dodajte prašak za pecivo, kakao u prahu (kakao obavezno prosijte) i sol pa ostavite sa strane. Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i mlaku vodu. Pomalo dodajte suhe sastojke i sve lagano miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Biskvitnu smjesu izlijte u kalup za torte (26cm) kojeg ste obložili masnim papirom. Biskvit pecite otprilike 40 minuta na 180°C, ovisno o jačini pećnice. Nakon pola sata biskvit slobodno prekrijte aluminijskom folijom kako nebi potamnio.

Dok se biskvit peče, pripremite preljev. Šumsko voće i šećer kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta, dok većina tekućine ne ispari. Poželjno je da malo ostane kako bibiskviti bili sočniji. Kuhani preljev ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Biskvit ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim prerežite po sredini tako da dobijete dva jednaka dijela. Preko oba biskvita ravnomjerno rasporedite preljev od šumskog voća i ostavite ih nekoliko minuta da upiju sok od preljeva.

Na tanjur za torte stavite jedan biskvit, a oko njega obruč od kalupa u kojem se biskvit pekao. Preko šumskog voća pažljivo premažite ½ čokoladne kreme pa stavite drugi biskvit tako da dio koji je preliven šumskim voćem bude okrenut prema gore. Preko vrha torte premažite ostatak čokoladne kreme.

Tortu spremite u hladnjak preko noći. Idući dan pažljivo skinite kalup i ukrasite tortu po želji. Ja sam sačuvala malo čokoladne kreme i njome sam premazala rubove.

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.