Kako već dugo imam problema s bolovima u lijevoj nozi, odnosno s iskrivljenjem palca (halux vagus), tako stalno pokušavam pronaći pripravke koji bi mi pomogli umanjiti bolove. Među prirodnim pripravcima možemo pronaći puno različitih biljaka koje nam mogu pomoći u smanjenju bolova, a jedna od tih biljaka me posebno oduševila. To je arnika, odnosno macerat arnike u biljnom ulju

Katica Wolf
Katica Wolf

Svijet aromaterapije

Arnika (Arnica montana) ili Gorska moravka - raste u planinskim dijelovima Europe i na području Sjeverne Amerike. Visoka je oko 60 cm i ima žuto nanančaste cvjetove. Spada u zaštićene biljke, što znači da je ne smijemo sami brati, ali u ovlaštenim dućanima možete pronaći pripravke s maceratom arnike ili sam macerat koji onda možete koristiti za izradu vlastitih pripravaka.

Macerat arnike se naveliko koristi i izvrsno djeluje kod bolova u mišićima, reumatskih promjena, sportskih ozljeda, isčašenja, hematoma, oteklina i kod bolova nakon prijeloma kosti. Također pomaže kod opeklina, nakon uboda insekata i ozeblina.

Arnika se ne smije koristiti oralno, osim u homeopatskim pripravcima koji su prilagođeni za takvu upotrebu.

Za primjenu na koži bitno je naglasiti da se ne smije primjenjivati na otvorenim ranama.

Kod iznimno osjetljivih osoba može izazvati alergijske reakcije, pa je potrebno u početku upotrebe nanositi manje količine da ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Osim toga, nije preporučiva primjena arnike tijekom trudnoće i dojenja.

arnika protiv bolova

Iako ovih nekoliko upozorenja može zvučati malo zastrašujuće, vjerujte, arnika je divna biljka i zaista vam može jako puno pomoći.

Od kada nanosim balzam od arnike na svoje stoplao, mogu puno duže hodati bez ikakvih bolova, a imam i izvrsne povratne informacije od više osoba kojima je oporavak nakon loma kosti bio puno kraći uz primjenu balzama od arnike.

Balzam od arnike možete vrlo jednostavno sami napraviti po sljedećoj recepturi:

- izvažite 3-4g pčelinjeg voska i 40g macerata arnike
- otopite u vodenoj kupelji i ulijte u kutijicu za kremu
- pustite da se ohladi i stvrdne i vas pripravak je gotov
- ovaj balzam treba nanositi na bolno mjesto 2 do 3 puta na dan

arnika protiv bolova

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima
www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.