Uz primjenu aromaterapije i eteričnih ulja moguće je na prirodan način efikasno i sigurno otjerati dosadne i neugodne pikavce. Izbor eteričnih ulja koja, uz ostala svojstva služe i kao repelenti, je velik pa možemo napraviti odlične kombinacije ugodnog mirisa i zaštiti se od neugodnih insekata

sredstva protiv komaraca

Prekrasno ljeto je period u godini kada više boravimo vani i u prirodi. I sve bi to bilo prekrasno da nam tu ljepotu ne ometaju uvijek prisutni komarci, krpelji, muhe... O posljedicama uboda krpljelja je već puno napisano i vjerujem svima poznato. Ubodi komaraca  na sreću nemaju takve posljedice, ali izazivaju vrlo neugodni svrbež koji može potrajati danima. Iz zatvorenih prostora lako ih je otjerati raznim  aparatićima koji rade na principu ultrazvuka ili mirisnih tabletica, ali na otvorenom prostoru to postaje puno teže. Tamo preostaju stikovi i sprejevi koje nanosimo na kožu. Njihovi mirisi  nisu uvijek baš najugodniji, a komarci često i dalje pikaju i grickaju.   

Uz primjenu aromaterapije i eteričnih ulja moguće je na prirodan način efikasno i sigurno otjerati dosadne i neugodne pikavce. Izbor eteričnih ulja koja uz ostala svojstva služe i kao repelenti je velik, pa možemo napraviti prekrasne kombinacije ugodnog mirisa i zaštiti se od neugodnih insekata. 

Kao vrlo efikasni repelenti pokazala su se sljedeća eterična ulja: eukaliptus globulus, limunski eukaliptus, pačuli, cejlonska citronela, himalajski cedar, prava lavanda, limunska trava, paprena metvica, kajeput.

Za nanošenje na kožu preporuča se izabrati neka od nabrojenih eteričnih ulja i napraviti mješavinu u brzoupijajućem biljnom ulju. 

Pripravak se može napraviti i u obliku spreja, ali onda eterična ulja treba  pomiješati sa 70-postotnim alkoholom. Ovom mješavinom možete pošpricati i prostor u kojem boravite, a ukoliko  pošpricate okvire vrata i prozora spriječit ćete ulazak komaraca u stan ili kuću. Budući da nije svejedno koja ulja i u kojoj koncentraciji koristite, bilo bi dobro da se prije izrade pripravka dobro informirate ili posavjetujete sa nekim od educiranih aromterapeuta. 

Eterična ulja moraju obavezno biti kemijski i botanički definirana, a ovakve mješavine ne bi smjele koristiti trudnice i mala djeca. 

No, bez straha možete neka od nabrojanih eteričnih ulja ukapati u difuzer ili aroma lampicu i tako osvježiti prostor u kojem boravite, a istovremeno spriječiti ulazak komaraca.  

Ukoliko imate vrt ili dvorište puno zelenila u kojem provodite veći dio dana, možete smanjiti broj komaraca tako da pospete prah neema po područjima gdje se komarci razmnožavaju. Prah neema, koji možete kupiti u svakoj ljekarni, će zaustaviti polaganje jajašaca na tjedan dana. 

Svi ovi savjeti su provjreni, isprobani i dokazani, jer i u trenutku dok pišem ovaj članak sjedim u dvorištu punom zelenila, ali pošto sam poduzela sve što sam napisala, vjerujte ne grize me niti jedan.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima  www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
Mesnička 16, Zagreb
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.