Velika prednost izrade pripravaka s pčelinjim voskom je to što je izrada vrlo jednostavna i što pripravci mogu trajati dugo s obzirom da ih vosak jako lijepo stabilizira i u takve pripravke nije potrebno dodavati nikakve konzervanse. Nije ih potrebno držati u frižideru, pa to mnogima olakšava korištenje. Najčešće se koristi žuti pčelinji vosak, koji ima zanosan miris meda i doda još jednu finu, mirisnu "notu" izrađenim pripravcima

Katica Wolf
Katica Wolf

Svijet aromaterapije

Na tržištu se svakim danom pojavljuje sve više različitih emulgatora za izradu krema, mlijeka za tijelo, različitih emulzija i pripravaka. I to je odlično, jer svaki od tih emulgatora može dati različite teksture, pa ih možemo jako lijepo prilagoditi različitim potrebama. Ja se ipak nekako sve češće vraćam "starom dobrom" pčelinjem vosku iz puno razloga.

Pčelinji vosak je najstariji emulgator koji su ljudi koristili za izradu različitih pripravaka, najčešće ljekovitih melema. Vosak pčele rade da bi u njemu čuvale svoje mlade, pelud, med i da bi njime zaštitile košnicu. Pripravci izrađeni s pčelinjim voskom ostavljaju lagani zaštitni "film" na koži koji sprječava isušivanje kože. Iz tog razloga, ja ga ne koristim za izradu krema za lice, jer bi vosak mogao biti malo "pretežak" za tanku kožu lica. Meni iskreno, nikako u tu svrhu ne odgovara.

Ako ipak nekome odgovara (a znam mnoge kojima odgovara), onda nema razloga da ga ne koriste i za izradu pripravaka za njegu lica. Ali, zbog toga je u proizvodima za njegu tijela, naročito suhe kože, izvrstan za njegu i ljeti i zimi.

Velika prednost izrade pripravaka s pčelinjim voskom je to što je izrada vrlo jednostavna i što pripravci mogu trajati dugo jer ih vosak jako lijepo stabilizira i u takve pripravke nije potrebno dodavati nikakve konzervanse. Nije ih potrebno držati u frižideru, pa to mnogima olakšava korištenje. Najčešće se koristi žuti pčelinji vosak, koji ima zanosan miris meda i doda još jednu finu, mirisnu "notu" izrađenim pripravcima.

Za one koji su alergični na pelud, med ili nešto slično, dostupan je bijeli pčelinji vosak koji je pročišćen i na koji se ne bi trebale pojaviti alergijske reakcije. Kako mi u zadnje vrijeme na radionice za izradu prirodne kozmetike sve više dolaze osobe koje se bave pčelarstvom i kako od njih čujem različite, a opet tako slične priče o tim prekrasnim životinjicama, pčelama, doslovno nije moguće da ga ne poželite koristiti.

pcelinji vosak

Kada biste još samo čuli i vidjeli s kojim oduševljenjem i ljubavlju oni pričaju o svojim pčelicama, eh, na to nitko ne bi mogao ostati ravnodušan. Ali, da sve ne bi ostalo samo na opisu i riječima, evo jedan zaista jednostavni recept kako možete brzo i jednostavno napraviti pripravak za njegu tijela:

U čašicu izvažete 3-4g pčelinjeg voska i 40g bilo kojeg biljnog ulja ili bilo koje druge masnoće. Stavite to u vodenu kupelj koja mora biti topla, ali voda ne smije ključati. Pustite da se vosak otopi, dodate ako želite 5-10 kapi eteričnih ulja, promiješate i ulijete u posudicu. Kada se ohladi i stvrdne, vaš pripravak je spreman za upotrebu.

Na osnovu ove recepture možete sada dati mašti na volju i iskombinirati različite kombinacije ulja, maslaca ili što god drugo želite. Ovisno o inspiraciji i trenutku, ja si znam složiti različite pripravke, a najviše se veselim skoroj izradi kreme za sunčanje koju također izrađujem s pčelinijim voskom i koja je postala hit na radionicama za izradu pripravaka za ljetnu njegu.

Osim predivnih sastojaka od kojih se radi, zgodna je i zbog toga što možete napraviti veću količinu i ponijeti na more, bez da se bojite da će se pokvariti. Tako ja napravim svako ljeto. Na plaži se ona naravno rastopi, doma stisne, i tako se nas dvije "družimo" cijelo vrijeme boravka na moru, a ona ništa ne izgubi na kvaliteti. Divno! Zar ne? Eto takav je naš pčelinji vosak.

Bit će mi drago ako ćete nakon ovog teksta dobiti inspiraciju, napraviti nešto fino za njegu tijela i uživati u svom vlastitom zdravom pripravku.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima
www.aromaterapijaviola.com   
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.