Najizazovniji dio izrade prirodne kozmetike sasvim sigurno je izrada dekorativne kozmetike. U više navrata, kroz godine bavljenja prirodnom kozmetikom pokušavala sam izraditi kvalitetnu prirodnu maskaru, ruž, puder za lice i još neke druge proizvode. No nažalost, nakon više pokušaja bih odustajala zato što nisam dobila zadovoljavajuće rezultate. Prije nešto više od pola godine opet sam se upustila u tu "avanturu", ovaj put bila ustrajna, i sada mogu reći da sam zadovoljna dobivenim rezultatima i mogu potvrditi da se može napraviti kvalitetna prirodna dekorativna kozmetika

Katica Wolf
Katica Wolf

Svijet aromaterapije

Za izradu prirodne dekorativne kozmetike koriste se materijali poput raznih vrsta voskova, biljnih ulja i prirodnih mineralnih pigmenata.

Broj sastojaka za izradu dekorativne kozmetike je zaista veliki, a ovo je samo jedan dio osnovnih sastojaka za izradu ruževa:

- Candelila vosak - dobiva se od biljke Candelila Euphorbia Antisiphilica koja raste u Meksiku. Da bi se zaštitila od suše, ova biljka izlučuje sloj voska. Taj vosak stvara ugodan zaštitni film na koži, pojačava prijanjanje kozmetičkih preparata za kožu, pa se koristi za izradu ruževa, maskara i zaštitnih krema za lice i ruke.

- Carnauba vosak – dobiva se od palme Copernica Cerifera koja raste u sjevernom Brazilu. On štiti listove od isušivanja. Ima visoku točku topljenja, pa se koristi za izradu svih proizvoda koji trebaju biti otporni na toplinu (ruževi za usne, olovke za obrve i usnice i maskare).

- Bademovo ulje - namijenjeno je njezi suhe i osjetljive kože sklone svrbežu i iritacijama.

- Ricinusovo ulje – daje koži vlažnost i djeluje umirujuće. Vrlo viskozno ulje.

- Shea maslac – Stvara zaštitni film na koži , njeguje je i hrani.

Za dobivanje boja u ruževima možemo koristiti sljedeće sastojke:

Oksidi:

- dobivaju se preradom željeza i raznih ruda prosijavanjem, filtriranjem i sušenjem. Koriste se za izradu ruževa, pudera, BB kreme itd…

prirodni make up

Mice:

- dobivaju se od različitih minerala pročišćavanjem, termičkom obradom, mljevenjem i prosijavanjem. Koriste se za proizvode u kojima želimo dobiti sjajni efekt.

Tekuće boje:

- crveni korijen - dobiva se od korijena biljke Litosperum erythrorhizon – daje svijetlo crvenu boju

- koncentrirani sok cikle - daje intenzivnu bordo boju

Biljne boje u prahu:

- prah borovnica - daje blagu ružičastu boju

- prah crvenog slatkog krumpira - daje blagu ružčastu boju

- prah crvene rotkvice - daje boju od lagano roze do crvenkaste

prirodni make up

Za izradu maskare za trepavice koristi se kombinacija voskova, emulgatora, biljnih ulja, i pigmenata, pa tako možemo napraviti osim standardne crne maskare i plavu, zelenu, smeđu...

Iako ovaj opis i popis sastojaka izgleda sasvim jednostavan, ipak, izrada ove kozmetike zahtijeva priličnu preciznost i strpljivost.

Ali, kada vidite i osjetite rezultate ovako izrađene kozmetike, onda se brzo zaborave one male "muke" ili nespretnosti koje se neminovno dogode prilikom izrade.

prirodni make up

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima
www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.