Gelee Royal je pčelinji proizvod kao i med, ali ga specijalno proizvode samo mlade pčele koje još ne lete. One u svojim specijaliziranim žlijezdama iz cvjetnog  nektara i vode proizvode matičnu mliječ - hranu za maticu

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Matična mliječ je mliječno bijele boje, konzistencije vrhnja, kremasta, ljepljiva, specifičnog mirisa i gorkastog okusa. Dolazi u svježem obliku no izuzetno je osjetljiva na toplinu, svjetlost, zrak i vlagu pa se mora čuvati u hladnjaku do godinu dana.

Liofilizirana mliječ je u obliku praha i može se čuvati do 2 godine, a da se njezin sastav ne promijeni i ne oksidira. Svježoj matičnoj mliječi se na -60°C oduzima voda, pretvara se u prah i tako u specijalnim vakuumskim laboratorijima dobivamo liofiliziranu mm. Mliječ možemo jako dobro i dulje vrijeme čuvati u medu, u alkoholu ili u fermentiranoj medovini.

Zdravi sastojci matične mliječi

Sadrži mnogo vitamina, naročito iz grupe B. To su pantotenska kiselina i biotin, vitamini B5 i B6, zatim vitamini A, C, D, E, enzimi, proteini, mineralne soli, biljni hormoni te nezasićena masna kiselina 10-HDA koja u prirodi postoji samo u matičnoj mliječi.

maticna mlijec, pčela matica

Kako se konzumira i koje doze su idealne?

Preporučene dnevne doze: od 500 mg do 2 g svježe matične mliječi ili 3 g - 5 g liofilizirane matične mliječi.

Uzima se pod jezik i tu je treba zadržati što duže da se sva otopi i resorbira u krvotok. Enzimi iz žlijezda slinovnica već u ustima počinju razgradnju šećera. Matičnu mliječ najčešće uzimamo kao 50% otopinu mm u alkoholu ili pomiješanu s medom.

Matična mliječ je u medu najdjelotvornija te uz propolis i cvijetni prah  što i nije čudno, jer je tu u svom prirodnom okruženju.

U svojoj praksi često koristim med, no dok vam trenutno pišem ovaj članak shvaćam da ga svojim pacijentima moram još više nuditi u terapiji. Shvaćam da ga najvjerojatnije svi nedovoljno konzumiramo za svoje zdravlje i preventivu bolesti.

Što liječi?

Svojim pacijentima pripremam med s matičnom mliječi, propolisom i cvjetnim prahom te odgovarajućim ljekovitim biljem.Tako su u ponudi medni pripravci:

- protiv alergijske astme i bronhitisa
- protiv neplodnosti i policističnih jajnika
- protiv multiple skleroze
- protiv urogenitalnih upala, CIN i HPV
- kod colitisa, povišenog kolesterola, za jetru
- za imunitet općenito i kod tumora
- za prostatu
- za klimax i tegobe starenja
- za reumu, aterosklerozu, cirkulaciju

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Botana, specijalizirana trgovina čajeva i biljnih proizvoda
Fitoterapija - savjetovalište - dijetalna prehrana
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728

Radno vrijeme za informacije, narudžbe i posjete: pon, sri, pet - od 8h do 14h; uto, čet - od 14h do 19h.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.