Mirjana Brlečić, poznata zagrebačka farmaceutkinja i inovatorica, direktorica linija ljekarni „Priroda liječi" i kreatorica kozmetičke linije NIKEL, ove je godine višestruko nagrađena za svoj najnoviji kozmetički proizvod koji je postao pravi hit za njegu kože - Serum protiv bora oko očiju i usana na bazi matičnih stanica švicarske zelene jabuke. Kako biljne matične stanice čuvaju mladolikost kože i još niz tajni ljepote, magistra nam je otkrila u ekskluzivnom intervjuu

mirjana brlečić

Možete li nam ukratko objasniti što su to biljne matične stanice i na koji način one preveniraju starenje kože i čuvaju njenu mladolikost i vitalnost?
- Funkcija epidermalnih matičnih stanica je održavanje ravnoteže u tkivu kože i regeneracija tkiva kod povreda. No matične stanice kože imaju ograničeni vijek trajanja. Tijekom godina, utjecajem vanjskih i unutarnjih čimbenika (poput stresa), smanjuje se broj i aktivnost matičnih stanica i njihov kapacitet za popravak postaje manje učinkovit. Matične stanice moraju biti zaštićene kako bi se odgodilo njihovo starenje. Upravo to rade biljne matične stanice: štite matične stanice naše kože i odgađaju njihovo starenje.

Posebno se pokazala učinkovita tzv. švicarska zelena jabuka...
- Znanstvenici su otkrili da biljne matične stanice rijetke jabučne vrste Malus Domestica, koja je izvanredno dugovječna, pokazuju ogromnu sposobnost za samo-obnavljanje stanica kože. Ova tehnologija koristi mehanizam cijeljenja rana biljke. Tkivo koje zacjeljuje sastoji se od stanica koje su matične. Zaštita matičnih stanica kože od strane biljnih matičnih stanica prikazana je brojnim in-vitro i in-vivo eksperimentima. Testovi provedeni in-vitro pokazuju sposobnost Malus Domestica ekstrakta matičnih stanica za zaštitu od UV oštećenja stanica kože čak i pri niskim koncentracijama aktivne komponente. Testovi provedeni in-vitro pokazuju sposobnost biljnih matičnih stanica Malus Domestica da zaštite stanice kože od oksidativnog stresa i odgode njihovo starenje.

Serum ovjenčan zlatnim medaljama

nikel serum protiv bora oko očiju i usana na s matičnim stanicama malus domesticaNa svjetskom tržištu zapravo nema toliko puno proizvoda na bazi biljnih matičnih stanica, iako se o njima govori kao o pravom trendu u modernoj anti-age njezi. Vaš NIKEL Serum protiv bora oko očiju i usana s biljnim matičnim stanicama švicarske zelene jabuke, postao je u Hrvatskoj konkurencija i najvećima poput npr. Lancômea i njegove linije Absolue Precious Cells...
- NIKEL Serum protiv bora oko očiju i mimičkih bora oko usana postao je pravi hit koji vidljivo obnavlja kožu. Jedan je od najboljih prirodnih preparata za mladolik izgled. Bitno je naglasiti da se serum može početi koristiti već od 25-e godine, kako bi se zadržala mladost kože!  

Kako je Serum nastao, kako su tekla istraživanja i kako ste došli na ideju da biljne matične stanice koristite kao sastojak u svojim preparatima?
- Inovativni sastojak matičnih stanica rijetke jabučne vrste Malus Domestica razvijen u švicarskom laboratoriju, a hrvatski kozmetički brand NIKEL ugradio ga je u svoju inovativnu formulu seruma protiv bora oko očiju i mimičkih bora oko usana. Kao što često volim naglasiti, NIKEL kozmetika se stalno razvija i traži novo, još bolje, za istinsku ugodu, njegu, zdravlje i ljepotu lica i tijela... Imala sam sreću, u Parizu na europskoj izložbi inovativnih djelatnih kozmetičkih kompleksa, čuti prezentaciju švicarskog laboratorija. Odmah po povratku, počela sam s eksperimentiranjem i nakon više od godinu dana, zaživjela je konačna formula! 

Serum je dobio dvije zlatne medalje ove godine, na Euroinventu i na Svjetskoj izložbi inovacija u Pittsburghu. Kako se osjećate nakon takvih velikih uspjeha?
- Početkom svibnja na EUROINVENTU serum je dobio zlatnu medalju i u lipnju u SAD-u na INPEXU, najvećoj svjetskoj izložbi inovacija i novih proizvoda, u konkurenciji 1800 izložaka iz SAD-a i 15 država iz cijelog svijeta NIKELOV serum oko očiju s biljnim matičnim stanicama švicarske zelene jabuke dobio je zlatnu medalju. Lijepo je za svoj rad dobiti priznanje, iako mi je najveće priznanje zadovoljstvo i iskrena zahvalnost mnogobrojnih korisnika kozmetike NIKEL.

Sinergija farmacije i kozmetologije

Kako je uopće nastala NIKEL kozmetika, koja je njena temeljna filozofija i posebnost? Kako dolazite na ideje za recepte i na kome ih najprije isprobavate?
- Kozmetika NIKEL plod je ljekarničkog znanja, nastala je s ciljem da ponudi prirodnu njegu oslobođenu suvišnih dodataka koja će pomoći i u uklanjanju tegoba kože, bilo da se radi o osjetljivoj ili oštećenoj koži, alergijama, hiperpigmentaciji, krhkim kapilarama, tegobama seboreje... Za stvaranje novih receptura, stalna inspiracija mi je rad u vlastitim ljekarnama i uvid u potrebe kupaca... Farmaceut je vrhunski stručnjak za lijekove, ali i za kozmetičke preparate. Farmacija i kozmetologija povezane su i isprepletene - često biljka koja ima određeno djelovanje na organizam, isto djelovanje ima i na kožu. Primjerice, pasiflora koja je poznata po svom smirujućem djelovanju na organizam, djeluje umirujuće i na kožu. Kako ja osobno imam vrlo zahtjevnu i osjetljivu kožu, zahtjevna sam i po pitanju kozmetike koju koristim. Svaku svoju recepturu prvo isprobam na sebi!  

Uspješna ste poslovna žena, inovatorica, direktorica ljekarni „Priroda liječi"... Koja je tajna vašeg uspjeha, a prvenstveno koja je tajna uspješnog usklađivanja karijere i obiteljskog života - to je ono što najviše zanima mlade žene od kojih se neke dvoume između karijere i obitelji...
- Imam rijetku privilegiju da strasno volim svoj posao. Uspjeh ne dolazi preko noći, potrebna su mnoga odricanja, no, ako vjerujete u ono što radite, energija je nevjerojatna i sve se stigne. Stoga, nema dvojbe, imate li ideju, krenite, vidjet ćete da ćete uspjeti uskladiti i uspješno organizirati vrijeme!

ljekovito bilje u službi ljepote

Stručni savjeti su jako važni!

A sada još malo beauty tema - dajte nam savjet kako da, kao laici, najlakše provjerimo kvalitetu proizvoda koji nanosimo na svoje lice (ili tijelo)...
- Najvažnije je odabrati proizvod za njegu koji odgovara upravo vašoj koži. Stoga preporučam kozmetiku iz ljekarne, gdje ćete dobiti stručan savjet vaše magistre. Farmaceut je tu kako bi savjetovao i upućivao. Samo jednim pogledom na etiketu proizvoda, on zna i sastav i djelovanje proizvoda i dati će vam upute za njegu upravo vašeg tipa kože.

Što je najvažnije za očuvanje mladolikog izgleda i vitalnosti kože?
- Osim genetskih čimbenika, zdrave prehrane, vježbanja i lijepih misli, redovita njega vrhunskim prirodnim preparatima zaista ostavlja vidljivi učinak na vašoj koži.

Koji su vaši osobni, najdraži, rituali ljepote?
- Svakodnevno, nakon tuširanja, njega lica i tijela 100% prirodnim NIKEL koncentratima... Najdraži ritual: prije spavanja na tijelo nanijeti NIKEL ulje za relaksaciju „Zimska bajka", a na lice, nakon čišćenja, NIKEL Eliksir protiv bora i NIKEL Serum oko očiju i usana, koji koristim za njegu cijelog lica, vrata i dekoltea!

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.