S dolaskom proljeća, tržnice će biti prepune mlade mrkve. Ne uzimajte ovo prekrasno narančasto povrće zdravo za gotovo jer ono je pravi zlatni rudnik minerala i vitamina, koji su blagotvorni za zdravlje, ali i pravi čuvari ljepote

žena jede mrkvu

Mrkva je naročito bogata vitaminima, što je, dakako, čini posebno blagotvornom za zdravlje, u bilo kojem načinu pripremanja za jelo. Sirova ili kuhana, svejedno, bogata je vitaminom A, koji vlaži kožu i poboljšava vid. Sok od mrkve također je vrlo bogat vitaminima B1, B2, B6, C i K koji imaju mnogostruka djelovanja na zdravlje. Pomažu organizmu da se zaštiti od nekih gastrointestinalnih tegoba, probavnih i crijevnih insuficijencija, problema s pamćenjem, paralize i mišićne atrofije nogu. Sok od mrkve bogat je i fosforom, kalijem i željezom. Sirova mrkva, pak,  bogata je vitaminom B3, a kuhana daje veliku količinu vitamina E.

Mrkva se bori i protiv bolesti

Mrkva sprječava pojavu kardiovaskularnih bolesti ako se konzumira sirova, djelujući na loš kolesterol i na slobodne radikale. Pomaže također i u borbi protiv pojavljivanja nekih tipova raka, kao što je rak pluća ili dojki. S druge strane pak, mrkva pomaže u održavanju dobrog vida i u smanjivanju nastanka raznih oblika katarakta (mrene). Mnogobrojne studije su isto tako pokazale da se konzumacijom mrkve smanjuju rizici od cistične fibroze.

Nekoliko savjeta za pripremanje mrkve

Mrkva se često priprema naribana na salatu. Može je se kuhati i na pari. A kao toplo jelo često je se priprema u vidu guste juhe. Najfinija je ako je se priprema s ostalim povrćem u pilećoj juhi. Vrlo dobre su kombinacije s raznim začinima i mirodijama. Nebrojeni su okusi koje mrkva pruža pripremljena na taj način. Mrkva se može pržiti, pirjati ili cijediti u sok s drugim vrstama povrća ili voća. A služi i kao odlična aroma u pripravljanju sorbeta. Znajte i to da se i stabljičica s lišćem također može konzumirati bez problema, ali samo potpuno svježa.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.