Restoran Zinfandel's je u probranom društvu više od 1000 vrhunskih svjetskih restorana koji istu večer u 150 zemalja na pet kontinenata slave francusku gastronomiju

esplanade good france

Hotel Esplanade u suradnji s Veleposlanstvom Republike Francuske u Zagrebu postao je dio globalnog projekta proslave francuske kuhinje Goût de/Good France pod motom: „1000 chefova, 1000 jelovnika na pet kontinenata". Ekskluzivnom večerom u restoranima diljem svijeta promovira se francuska kuhinja, njezina raznolikost i profinjenost kroz jelovnike brojnih svjetski poznatih kuhara kao što su Akrame Benallal, David Bouley, Martha Ortiz, Davide Scabin, Nadia i Giovanni Santini, a među kojima se našla i Ana Grgić, Chef de cuisine hotela Esplanade.

U četvrtak,19. ožujka 2015., u restoranima i veleposlanstvima diljem svijeta ponudit će se više od 1000 večera „Na francuski način" kako bi se odalo priznanje francuskoj gastronomiji. Restoran Zinfandel's hotela Esplanade pripremio je za ovu prigodu gala večeru za Zagrepčane i goste hotela koji su željni kušati najfinije francuske delicije u kombinaciji s francuskim vinima, sirevima i slasticama uz francusku glazbu u pozadini.

esplanade good france

Chef de cuisine hotela Esplanade, Ana Grgić

Za raskošnu gozbu ukusnih delicija u otmjenom restoranu Zinfandel's, Chef de cuisine Ana Grgić kreirala je jelovnik s naglaskom na svježe, sezonske i autentične francuske namirnice. Goste tako očekuje dobrodošlica uz čašu francuskog šampanjca Moët & Chandon i ukusne kanapee, a potom slijedi primamljiva selekcija pet sljedova jela; od svježih kamenica, potom guščje jetre, školjke sv. Jakova, prsa prepelice s maslacem od tartufa do slasnog crème brûléea od čokolade. Selekcija francuskih sireva Roberta Bedota savršeno će zaokružiti večer. 

Početak večere je u 20 sati, a cijena jelovnika od pet sljedova koji uključuje dobrodošlicu, iznosi 690 kn po osobi. Uz svaki slijed ponuđena su i vrhunska francuska vina, šampanjci, liker i konjak po posebnim cijenama.

esplanade good france

Ovo je prva Goût de/Good France večera, koja se već pokazala uspješnom kroz broj sudionika koji je daleko veći od očekivanog. Projekt je inspiriran Augusteom Escoffierom koji je 1912. po prvi put organizirao „les Dîners d'Épicure". Goût de/Good France je preuzeo tu divnu ideju kako bi povezao restorane diljem svijeta. Inicijativa je krenula od svjetski poznatog francuskog Chefa Alana Ducassea i Ministarstva vanjskih poslova i internacionalnog razvoja Francuske. Laurent Fabius, bivši premjer i ministar vanjskih poslova Francuske tom je prigodom izjavio: "Francusku kulturnu baštinu čine kuhinja i vino, a obrok na francuski način UNESCO je 2010. godine uvrstio u nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva, no nije dovoljno samo promatrati, hvaliti tu kulturnu baštinu i uživati u njoj, već je istu potrebno obogaćivati i promicati." 

Cilj večere je slavlje izvrsnosti francuske kuhinje kroz počasnu, otvorenu i inovativnu kuhinju te u isto vrijeme ostati vjeran vrijednostima dijeljenja, užitka i poštovanja prema dobroj hrani i planetu Zemlji, jer 5% od prihoda večererestorani uplaćuju lokalnoj nevladinoj organizaciji koja djeluje na području zaštite zdravlja i okoliša. Slavljenje Francuske kuhinje, slavljenje je dobre hrane i kreativnosti općenito. Veleposlanstva će biti involvirana u ovaj događaj, pa će tako istu večer biti održana večera i u château de Versailles za strane veleposlanike u Parizu i druge visoke uzvanike.

esplanade good france

Kroz pažljiv odabir vina i jelovnik koji je nadahnjuje, restoran Zinfandel's daje počast francuskoj kuhinji koja je dinamična, otvorena, inovativna i drži se vrijednosti kao što su dijeljenje i društvenost.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.