Aromaterapijom si možemo pomoći kada nas nešto boli, kada smo nervozni, umorni, žalosni, prehlađeni itd. Također, možemo izrađivati doslovno sve proizvode za osobnu njegu, čišćenje, pranje i održavanje doma itd... Nešto rjeđi način primjene aromaterapije, ujedno jedan od najljepših i najkreativnijih, jest izrada vlastitog parfema

Katica Wolf
Katica Wolf

Svijet aromaterapije

Aromaterapija nam doista nudi širok spektar mirisa od kojih možemo iskreirati predivne kombinacije i dobiti izvrstan parfem. O izradi parfema postoje cijele studije, bezbroj radova i literature, a ja ću vam pokušati približiti samo onaj jedan jako mali dio koji bi mogao biti sasvim dovoljan da pokušate sa svega par vrsta eteričnih ulja napraviti svoj parfem.

Za naše vlastite potrebe parfeme možemo izrađivati u biljnom ulju ili u 96% alkoholu. Uljni parfemi su profinjeniji, nježniji i bolje priliježu uz kožu. Njihov miris može na koži ostati od 4-6 sati.

Najbolje ih je izrađivati u biljnom ulju jojobe, budući je jojoba stabilno ulje koje se teško kvari i nema miris koji bi prikrivao miris eteričnih ulja. Alkoholni parfemi su življi i lepršaviji, brže hlape, pa na koži ostaju od 2-3 sata.

Prije izrade parfema treba znati da se eterična ulja prema hlapljivosti mirisa dijele na tri skupine, odnosno tri note, a to su gornja, srednja i donja nota.

prirodni parfemi

U gornju notu spadaju eterična ulja citrusa, začinskog bilja, ulja crnogorice (bergamot, mandarina, limun, cedar…). To su mirisi koji daju početni miris parfemu, brzo se rasprše i ishlape.

U srednju notu spadaju eterična ulja koja se dobivaju od cvjetova (geranij, litsea citrata, ylang ylang, muškatna kadulja…). Ova ulja lagano “vežu” eterična ulja iz gornje note, produžuju im trajanje, i stvaraju “prijelaz” između gornje i donje note.

U donju notu spadaju eterična ulja koja se dobivaju iz korijenja, drveta, sjemenja, smole (pačuli, tamjan, vetiver, benzoin). To su eterična ulja koja imaju duboke, intenzivne mirise koji sporo hlape. Ovi mirisi usporavaju hlapljenje ostalih nota, produžuju im trajanje i zadnji ishlape.

Da bismo dobili mirisno ugodan i dopadljiv parfem moraju biti zastupljene sve tri note, s napomenom da bi gornja nota trebala prevladavati (40-50%), a ostalo bi trebale biti srednja i donja nota. Uljni parfemi su odmah primjenjivi i iskoristivi, a alkoholni moraju “sazrijevati” i do 6 mjeseci.

Nanošenjem prirodnog parfema nećete biti mirisno zapaženi na daljinu, ali sasvim sigurno će vaša bliža okolina prepoznati i osjetiti razliku.

Viola, aromaterapeutske usluge i savjetovanja po pozivu i dogovoru s klijentima
www.aromaterapijaviola.com
mob: 091-180-15-92
mail: katica.wolf@gmail.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.