Kombinacija prženih lješnjaka i bijele čokolade zvuči i izgleda zaista primamljivo pa će, vjerujemo, ova ljepotica naći zasluženo mjesto na vašem slatkom stolu 

recept cijela

Sastojci:

Kore s lješnjacima:
- 4 bjelanjaka
- 8 žlica šećera
- 1 žlica limunovog soka
- 2 ravne žlice glatkog brašna
- 100 g mljevenih lješnjaka

Krema s bijelom čokoladom:
- 4 žutanjka
- 250 ml mlijeka
- 60 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 25 g gustina
- 100 g bijele Linolade
- 100 ml slatkog vrhnja
- 50 g sjeckanih lješnjaka

Dekoracija:
- 1 paket RUF strugotina bijele čokolade

Priprema: Lješnjake tostirajte i ohladite pa dio sameljite, a dio sitno nasjeckajte - prema količinama navedenim u sastojcima. Bjelanjke izmiksajte u snijeg pa postupno dodajte malo po malo šećera, pred kraj dodajte limunov sok. Smjesu miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg, odnosno dok se šećer ne otopi. Dodajte brašno i mljevene lješnjake pa kuhačom lagano izmiješajte smjesu. Pripremljenu smjesu podijelite na četiri jednaka dijela te ravnomjerno rasporedite na papir za pečenje u oblik kruga. Ja sam za pečenje kora koristila Zenker set kalupa za mini torte. Ukoliko koristite ove kalupe, prethodno ih namastite i pobrašnite. Kore s lješnjacima pecite 15 minuta na temperaturi od 170 °C.

Za pripremu kreme žutanjke izmutite sa šećerom, vanilin šećerom, gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja pa po malo ulijevajte u smjesu sa žutanjcima. Vratite sve natrag u lonac i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne, poput pudinga. Ohlađenu kremu izmiksajte s Linoladom i pomiješajte s prethodnom izmiksanim slatkim vrhnjem. Na kraju u kremu umiješajte i sjeckane lješnjake. Svaku koru premažite kremom. Lijepo zagladite cijelu tortu i spremite u hladnjak na nekoliko sati da se stisne. Kada se dobro ohladi ukrasite ju RUF strugotinama bijele čokolade.

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.