Cheesecake koji se ne peče, ako ne računate kratko pečenje kore... Krema je lagana, prozračna i svilenkasta, a s obzirom na dodatak bijele čokolade i mascarpone sira, nema onu kiselost koja poneke odvraća od uživanja u ovom fantastičnom desertu

cheesecake s borovnicama

Sastojci:

Podloga od keksa:
- 250 g mljevenog keksa
- 130 g maslaca

Krema od sira i bijele čokolade:
- 250 g mascarpone sira
- 400 g krem sira
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 g bijele čokolade
- ½ želatine 50 g

Umak od borovnica:
- 200 g borovnica
- 50 ml vode
- 60 g šećera
- 20 g gustina

Priprema: Najprije pripremite umak od borovnica. U lončić stavite borovnice, šećer te gustin razmućen u vodi. Borovnice kuhajte na nižoj temperaturi nekoliko minuta dok ne dobijete gusti umak nalik voćnom džemu. Umak od borovnica ostavite sa strane da se ohladi dok pripremate ostalo. Maslac otopite na laganoj vatri pa pomiješajte s mljevenim keksima. Kekse ravnomjerno utisnite na dno okruglog kalupa za torte promjera 26 cm. Pećnicu zagrijte na 180°C stupnjeva pa kratko (5 minuta) zapecite podlogu od keksa i maslaca. 

Želatinu pomiješajte s 2 žlice vode i ostavite nekoliko minuta da nabubri, a zatim je otopite. Bijelu čokoladu otopite na pari. Slatko vrhnje izmiksajte u čvrsti šlag. U zasebnoj zdjeli kratko izmiksajte krem sir i mascarpone sir. Dodajte otopljenu bijelu čokoladu te otopljenu želatinu pa kratko izmiksajte kremu. Na kraju dodajte prethodno izmiksani šlag pa sve još jednom kratko izmiksajte. Na podlogu od keksa rasporedite pola kreme od sira. Preko kreme premažite umak od borovnica, a zatim nanesite ostatak kreme od sira. Zadnji sloj kreme od sira rasporedite u što više hrpica, tako ćete jednostavnije i brže premazati kremu preko voćnog umaka. Cheesecake prije posluživanja ostavite u hladnjaku nekoliko sati, a najbolje preko noći.

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.