Kuhinja koja miriši po blagdanima najtoplija je kuhinja. Mirisi cimeta, klinčića i toplih orahnjača prate nas od djetinjstva i čine ovo razdoblje najljepšim u godini. Blagdanski stol nezamisliv je bez klasika koje su spravljale naše bake, ali svako malo nove delicije pronalaze put do naših srca i postaju dijelom tradicije

začinjeni božićni kolačići

Naša obiteljska tradicija postali su i ovi keksići puni začina. Cimet, čokolada i muškatni oraščić čine ih pravim božićnim keksićima, a đumbir i piment donose okuse orijentalnih delicija. Recept je to slavnog Yotama Ottolenghia iz njegove kuharice "Jeruzalem". Piment (najkvirc ili jamajkanski papar) naziva se još i allspice radi okusa koji podsjeća na nekoliko začina kao što su papar, klinčić, muškatni oraščić i cimet. Iako se često koristi u slanim jelima, ova kombinacija okusa čini ga idealnim za spravljanje božićnih kolača. Samo pola žličice pimenta vaše omiljene kekse učiniti će još boljima! Ovi keksići su fantastični dok su još topli i mekani u sredini uz šalicu vruće čokolade. Možete ih pripremiti i do tjedan dana ranije te čuvati na suhom mjestu u dobro zatvorenoj posudi.

začinjeni božićni kolačići

Sastojci:

- 20 g suhih brusnica
- 3 žlice konjaka
- 250 g glatkog brašna
- 1 ½ žličica kakaa
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice mljevenog đumbira
- ½ žličice cimeta
- ½ žličice pimenta (allspice)
- ½ žličice muškatnog oraščića
- ¼ žličice soli
- 150 g dobre crne čokolade, nasjeckane
- 125 g maslaca na sobnoj temperaturi
- 125 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- ½ žličice ribane korice limuna
- ½ žličice ribane korice naranče
- 1 malo jaje

Za preljev:

- 3 žlice soka od limuna
- 160 g šećera u prahu

Za ukršavanje:

- suhe brusnice
- pistacij
- ušećereni đumbir
- ribana čokolada
- bomboni

začinjeni božićni kolačići

Priprema: Natopite brusnice u konjaku i pustite da stoje 10-ak minuta. Pomiješajte sve suhe sastojke da se dobro prožmu: brašno, kakao, prašak za pecivo, začine, sol i crnu čokoladu. Miksajte kratko maslac sa šećerom, vanilijom i koricom limuna i naranče tek toliko da se svi sastojci povežu. Miksajući dodajte jaje i miksajte još minutu. Dodajte suhe sastojke u smjesu s maslacem i miksajte dok smjesa ne postane homogena. Rukama umijesite tijesto u dok ne postane jedna masa. Od tijesta oblikujte kuglice (oko 50 g svaka) i slažite u pleh na papir za pečenje sa 2 cm razmaka između kuglica. Stavite pleh s kuglicama u hladnjak na najmanje sat vremena. Nakon sat vremena zagrijte pećnicu na 190°C i pecite kolačiće 15-20 minuta. Kolačići su gotovi kada se izvana ispeku, ali je sredina još mekana. Ostavite kolačiće da se hlade 5 minuta i za to vrijeme umutite štaub- šećer s limunom za preljev. Nakon 5 minuta prebacite kolačiće na rešetku i dok su još topli svaki prelijte s jednom žlicom preljeva i odmah ukrasite po želji. Možete ih odmah servirati tople ili spremiti za kasnije.

Adriana Juriša
Posjetite: weareatlove.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.