Radič je nutritivno vrlo vrijedna namirnica, bogata vitaminima i mineralima. Visoki sadržaj vlakana u radiču daje osjećaj sitosti, a uz izrazito malu kalorijsku vrijednost radič postaje vrlo važna namirnica za održavanje tjelesne težine u hladnijim mjesecima (u 100g radiča svega je dvadesetak kalorija)

radic

Crveni radič najčešće završi u miješanoj lisnatoj salati, potpuno nepravedno ako mene pitate. Fantastična gorkasta nota radiča zaslužuje puno bolju prezentaciju! Upravo specifičan okus je ono po čemu je radič posebniji od svake druge lisnate salate. Prženjem na tavi ili pečenjem u pećnici, taj gorkasti okus transformira se u slatkasto orašastu varijantu koja se predivno slaže sa slatkoćom meda i kvalitetnog balzamičnog octa.

Ovako pripremljeni radič možete servirati kao prilog ili samostalno. Ovdje je kombiniran s vrlo jednostavnom salatom od kvinoje koja je bogata proteinima te smo na taj način dobili nutritivno kvalitetan i potpun obrok. U kuhanu kvinoju dodajte soli i papra, puno sitno sjeckanog lista peršina, malo maslinovog ulja i limuna. Za ovakvu jednostavnu salatu od kvinoje ne trebate recept, možete joj dodati orašaste plodove, suho voće, grilano ili kuhano povrće te ju servirati toplu ili hladnu.

Sastojci:

- 1 srednje velika glavica radiča
- 2 žlice maslinovog ulja
- 6 žlica kvalitetnog balzamičnog octa
- 1 žlica meda
- ½ limuna
- malo zrelog kozjeg sira za serviranje
- sol

Priprema: glavicu radiča prerežite uzdužno na četvrtine (ako imate veću glavicu dodatno izrežite i četvrtine na polovice). Kriške radiča premažite maslinovim uljem i posolite. Pomiješajte med i balzamični ocat. Zagrijte grill tavu debelog dna na jakoj vatri. Na vruću tavu dodajte kriške radiča i kuhajte radič 3-4 minute sa svake strane dok rubovi ne potamne, postanu hrskavi, a radič mekan. Pazite da radič ne zagori! Tijekom kuhanja ga pažljivo okrećite! Pred sam kraj u tavu dodajte med i balzamični ocat, kuhajte još 2 minute dok višak tekućine ne ispari, a umak postane gust i ljepljiv. Vrlo oprezno okrećite kriške radiča kako bi bile potpuno prekrivene gustim umakom. Servirajte toplo uz tanke kriškice zrelog kozjeg sira i par kapi limunovog soka.

Adriana Juriša
Posjetite: weareatlove.com

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.