Linzeri, odnosno lijepljeni keksići s marmeladom nezaobilazan su dio svakog blagdanskog stola! U uskrsno vrijeme napravite Linzere koji svojim izgledom podsjećaju na jaja!

uskrsni linzeri

Sastojci:

Keksi:

- 300 g glatkog brašna
- 100 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 180 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- naribana korica 1/2 većeg limuna
- 2 žlice limunovog soka
- prstohvat soli

Ostalo:

- marmelada od marelica
- šećer u prahu

Priprema: U veću zdjelu stavite brašno, šećer u prahu, vanilin šećer, sol i na kockice narezan hladni maslac. Maslac prstima trljajte u brašno tako da dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i 2 žlice limunovog soka pa umijesite glatko tijesto. Ako vam je tijesto suho i mrvi se, dodajte još malo limunovog soka.

Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena. Rashlađeno tijesto tanko razvaljajte direktno na papiru za pečenje kako prenošenjem oblici ne bi izgubili oblik. Modlicom u obliku jaje izrezujte keksiće, a svakom drugom napravite rupu.

Ako nemate modlicu u obliku jaja uzmite standardnu, okruglu modlicu za kekse i lagano ju rukama spljoštite da dobije jajasti oblik. Manju rupu na keksima izrezuje malom okruglom modlicom, čepom od ulja/soka ili obrnutom stranom nastavka za dekoraciju torti.

Kekse pecite 5-7 minuta na 180°C, ovisno o pećnici. Keksi trebaju ostati svijetli. Pečeni keksi na dodir su još malo mekani, ali hlađenjem će očvrsnuti. Ohlađene kekse spajate marmeladom od marelica i posipajte šećerom u prahu.

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.