Meksička kuhinja idealna je za tople, ljetne dane pogotovo ako ih provodite u dobrom društvu. Tacosi su vrlo jednostavno jelo koje možete pripremiti na bezbroj načina. Jedina tajna je da sve namirnice moraju biti svježe, na vrhuncu sezone, pune boja i mirisa

tacosi_recepti_cijela

Nezaobilazni sastojci tacosa su korijander, avokado, salsa i dobra tortilja. Tortilje su bolje ako ih prije posluživanja kratko ispečete. Ako ih kratko pržite u ulju dobiti ćete tostade, neodoljivo hrskave tortilje koje možete nadjenuti istim sastojcima kao i tacose. Ovaj put na meniju su ukusni tacosi s piletinom, salsom i ukiseljenim lukom.

Sastojci:

Za 4 tacosa:

- 4 manje tortilje

- 1 avokado

- nekoliko listova korijandera

- 4 žličice Crème fraîche

- sok ½ limete

Za piletinu:

- 4 otkoštena pileća zabatka bez kože

- 2 češnja češnjaka, nasjeckana

- 2 žlice svježe metvice, nasjeckane

- sok ½ limuna

- 2 žlice meda

- 5 žlica maslinovog ulja

- ¼ žličice grubo mljevene suhe čili papričice

- sol

- svježe mljeveni papar

Za salsu:

- 2 mesnate rajčice

- ½ ljubičastog luka

- 2 žlice sjeckanog korijandera

- sok ½ limete

- 2 žlice maslinovog ulja

- sol

- papar

Za ukiseljeni luk:

- 1 veliki ljubičasti luk

- 1 dcl kvasine

Priprema:

Napravite marinadu od češnjaka, metvice, limunovog soka, meda, maslinovog ulja i čilija. Piletinu posolite i popaprite te ubacite u pripremljenu marinadu. Sve pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se marinira najmanje 2 sata (može i duže, 8-10 sati). Prije pečenja izvadite meso iz hladnjaka na vrijeme kako bi postiglo sobnu tempraturu!

Za ukiseljeni luk narežite ljubičasti luk na tanke ploške, stavite u staklenku i zalijte kvasinom tako da sav luk bude prekriven. Zatvorite staklenku i stavite u hladnjak na barem sat vremena.

Za salsu rajčice očistite od sjemenki i narežite na sitne kockice. Luk nasjeckajte na sitno. Pomiješajte rajčicu i luk s korijanderom, začinite solju, paprom, sokom limete i maslinovim uljem. Sve dobro promiješajte.

Zagrijte roštilj ili roštilj tavu. Zabatke nabodite na ražnjiće. Pecite piletinu 4-5 minuta sa svake strane. Pečene zabatke narežite na trake širine 1 cm. Avokado očistite i narežite na tanke ploške. Tortilje kratko pecite u tavi (ili na roštilju) sa svake strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju po rubovima (oko 30-ak sekundi).

Složite tacose:

Na svaku tortilju rasporedite piletinu, 2-3 ploške avokada, nekoliko žličica salse od rajčice, puno ukiseljenog luka, žlicu Crème fraîche-a i listiće korijandera. Na kraju sve začinite s nekoliko kapljica soka od limete.

Adriana Juriša
Posjetite: weareatlove.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.