Meksička kuhinja idealna je za tople, ljetne dane pogotovo ako ih provodite u dobrom društvu. Tacosi su vrlo jednostavno jelo koje možete pripremiti na bezbroj načina. Jedina tajna je da sve namirnice moraju biti svježe, na vrhuncu sezone, pune boja i mirisa
Nezaobilazni sastojci tacosa su korijander, avokado, salsa i dobra tortilja. Tortilje su bolje ako ih prije posluživanja kratko ispečete. Ako ih kratko pržite u ulju dobiti ćete tostade, neodoljivo hrskave tortilje koje možete nadjenuti istim sastojcima kao i tacose. Ovaj put na meniju su ukusni tacosi s piletinom, salsom i ukiseljenim lukom.
Sastojci:
Za 4 tacosa:
- 4 manje tortilje
- 1 avokado
- nekoliko listova korijandera
- 4 žličice Crème fraîche
- sok ½ limete
Za piletinu:
- 4 otkoštena pileća zabatka bez kože
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 žlice svježe metvice, nasjeckane
- sok ½ limuna
- 2 žlice meda
- 5 žlica maslinovog ulja
- ¼ žličice grubo mljevene suhe čili papričice
- sol
- svježe mljeveni papar
Za salsu:
- 2 mesnate rajčice
- ½ ljubičastog luka
- 2 žlice sjeckanog korijandera
- sok ½ limete
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol
- papar
Za ukiseljeni luk:
- 1 veliki ljubičasti luk
- 1 dcl kvasine
Priprema:
Napravite marinadu od češnjaka, metvice, limunovog soka, meda, maslinovog ulja i čilija. Piletinu posolite i popaprite te ubacite u pripremljenu marinadu. Sve pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se marinira najmanje 2 sata (može i duže, 8-10 sati). Prije pečenja izvadite meso iz hladnjaka na vrijeme kako bi postiglo sobnu tempraturu!
Za ukiseljeni luk narežite ljubičasti luk na tanke ploške, stavite u staklenku i zalijte kvasinom tako da sav luk bude prekriven. Zatvorite staklenku i stavite u hladnjak na barem sat vremena.
Za salsu rajčice očistite od sjemenki i narežite na sitne kockice. Luk nasjeckajte na sitno. Pomiješajte rajčicu i luk s korijanderom, začinite solju, paprom, sokom limete i maslinovim uljem. Sve dobro promiješajte.
Zagrijte roštilj ili roštilj tavu. Zabatke nabodite na ražnjiće. Pecite piletinu 4-5 minuta sa svake strane. Pečene zabatke narežite na trake širine 1 cm. Avokado očistite i narežite na tanke ploške. Tortilje kratko pecite u tavi (ili na roštilju) sa svake strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju po rubovima (oko 30-ak sekundi).
Složite tacose:
Na svaku tortilju rasporedite piletinu, 2-3 ploške avokada, nekoliko žličica salse od rajčice, puno ukiseljenog luka, žlicu Crème fraîche-a i listiće korijandera. Na kraju sve začinite s nekoliko kapljica soka od limete.
Adriana Juriša
Posjetite: weareatlove.com
mares
@24.06.2015. 10:12 2Obožavam tortilje, to je meni čiščenje frižidera kao i rižoto..brzo i ukusno.
žmu
@24.06.2015. 10:22 1mljac, mljac..
Minimojka
@24.06.2015. 10:46 1njaaaaam
beba
@24.06.2015. 12:46 0Mmmmmm..... diiivnoootaaaa!!!!
Pistacija
@24.06.2015. 19:32 1zvuči izgleda ukusno :)
Sirenina
@26.06.2015. 16:29 1mmmm ovo zvuči jako ukusno
lulija
@26.06.2015. 22:17 1Pa nisam sigurna da bi ovo jela...
gogsa
@29.06.2015. 10:37 0Super zvuči, baš ću da probam.