Da onaj slatki dio obroka bude još slađi, i od prirodnih sastojaka, pobrinula se poznata autorica zdravih kuharica, Dunja Gulin autorica nove kuharice "Slatki vegan" . Iz nje dijelimo recept za prhke kekse s makom i limunom
Sastojci za 24 – 26 keksa:
- 260 g (2 šalice) brašna T-850
- 150 g (¾ šalice) brezinog ili demerara šećera, samljevenog u prah
- 4 – 5 žličica maka u zrnu
- ¼ žličice praška za pecivo
- nekoliko prstohvata soli
- prstohvat bourbon vanilije u prahu
- korica 1 organskog limuna
- 140 g (1 šalica) nehidrogeniziranog biomargarina
- 1 – 2 žlice sojinog mlijeka
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 °C. U većoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke i koricu limuna pa dodajte komadiće margarina i vilicom razmrvite. Dodajte žlicu mlijeka i sve najprije dobro izmrvite pa rukom povežite tijesto. Ako se raspada kada ga stisnete u dlanu, dodajte još žlicu mlijeka pa kratko izmijesite da dobijete homogenu loptu. Tijesto ne smije biti vlažno, ali se mora lako povezati. Prebacite na radnu površinu te kratko mijesite. Spljoštite, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata ili preko noći.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu od 3 mm između dvaju papira za pečenje pa oblikujte kekse kalupom u obliku srca (ili nekim drugim kalupom koji vam se sviđa). Višak opet povežite u tijesto i razvaljajte te tako nastavite dok ne potrošite cijelo tijesto. Kekse špatulom pažljivo prebacite na tanju pliticu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Pecite 15-ak minuta ili produžite još nekoliko minuta ako keksi već nisu lagano porumenjeli jer dužina pečenja jako ovisi o pećnici. Keksi ne smiju postati smeđi već trebaju ostati svjetlije boje.
Iz kuharice Dunje Gulin, "Slatki vegan"
Fotografiju potpisuje Maja Danica Pečanić
Lady 12
@03.01.2019. 13:20 1Već danas ću probat napravit
beba
@03.01.2019. 13:55 1Mmmmmm..... sigurno jako jako fino:))))
Leonalele
@03.01.2019. 14:09 3Sigurno su jako ukusni. Odlično izgledaju.
golub
@03.01.2019. 14:39 1Obožavam takve kekse , volim ih kavu ili čaj , jako fin recept.
cuce
@03.01.2019. 21:04 2Bas me zanima zato sto je sa makom...Morat cu isprobati.
kikemedo
@04.01.2019. 08:05 2Moram isprobati ovaj odličan recept.
irija
@05.01.2019. 15:29 1Baš fini keksići,odlično izgledaju,a mak i limune se odlično slažu.