U pripremi slastica često se koristi korica agruma koja je onečišćena pesticidima. Pogledajte kako jednostavno možete ukloniti većinu štetnih tvari s voća!

uklanjanje pesticida s voca

Kako bi voće, osobito naranče, limuni i ostali agrumi čija se kora često koristi u pripremi kolača bila što čišća, važno ih je dobro oprati. Obična voda nažalost ne može ukloniti pesticide i vosak kojima se voće tretira, ali zato postoje neki trikovi kojima vrlo jednostavno možete ukloniti većinu štetnih tvari s voća. Najbolje rješenje je da kupujete eko (bio) voće, ali ako niste u mogućnosti, isprobajte jednu od navedenih metoda za temeljito čišćenje voća, ali i povrća. Voće najprije operite dobro pod mlazom tople vode, a zatim isprobajte jednu od metoda uklanjanja pesticida, voska i ostalih nečistoća.

1. Namakanje voća u soda bikarboni
Oprane agrume stavite u veću zdjelu napunjenu vodom, dodajte malo soda bikarbone i ostavite ih tako namočene 2-3 sata. Zatim voće ponovo dobro isperite pod mlazom tople vode.

2. Namakanje voća u kipućoj vodi
Oprane agrume nakratko stavite u kipuću vodu, a zatim ponovo dobro isperite pod mlazom tople vode.

3. Namakanje voća u slanoj vodi
Oprano voće ostavite pola sata u slanoj vodi, a zatim dobro isperite. Na količinu od pola litre vode dodajte 2 žlice morske soli.

4. Namakanje voća u mješavini vode i octa
Oprano voće ostavite neka odstoji pola sata u mješavini vode i octa. Omjer neka bude 3:1 u korist vode.

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com
Facebook: Slatki svijet

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.